Povećan broj požara na otvorenom – spaljivanje smeća, strnjika i nemar najčešći uzrok

Od početka februara, pripadnici Sektora za vanredne situacije borili su se sa vatrenom stihijom u mestu Rakovac kod Beočina na Fruškoj gori koja je zahvatila travu i nisko rastinje na 16 hektara.

Pravovremenom intervencijom vatrogasaca-spasilaca, uz asistenciju pripadnika lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, sprečeno je dalje širenje požara koji je ugašen tri sata nakon dojave.

Na teritoriji Borskog upravnog okruga, od početka februara, registrovano je čak 76 požara na otvorenom – svi su, brzom reakcijom vatrogasnih ekipa, ugašeni i nije bilo povređenih osoba.

U navedenom periodu, vatrena stihija zahvatila je površinu od oko pet hektara na teritoriji Gučeva kod Loznice, koji je lokalizovan, a vatrogasci-spasioci i dalje dežuraju na toj lokaciji.

Najveći broj požara na otvorenom, prema statističkim podacima, izazvan je ljudskom nepažnjom. Zbog toga podsećamo građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, upozoravaju iz MUP-a.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, s ciljem da broj požara na otvorenom smanji, navode iz MUP-a.

(RTS)


Ostavite komentar