Ponovo pokrenut program transplantacije rožnjače, jedna odluka može da promeni nečiji život

Jedno DA vratilo je vid Srećku Pašiću, a od operacije je prošlo tri meseca. Kaže da je već posle dva meseca od operacije postao dovoljno samostalan da je mogao sam da dođe u Beograd.

„Unazad par meseci smo uradili 4 uspešne transplantacije rožnjače. Pacijenti su dobro, trenutno su na nekom režimu kućnog lečenja, dolaze sami na postoperativne kontrole“, kaže načelnik Klinike za očne bolesti na VMA pukovnik prof. dr Mirko Resan.

Donor može biti preminula osoba ili osoba kod koje je konstatovana moždana smrt, ali u oba slučaja potrebna je saglasnost porodice. Sama operacija ne traje dugo – do sat i po, radi se u opštoj ansteziji, i prethode joj različite pripreme.

„To podrazumeva da se kreira kalem sa donorskog tkiva, i taj kalem se prebacuje na primaoca odnosno na osobu koja je obolela od nekog očnog oboljenja“, objašnjava doktor Resan.

Kalem rožnjače može da se čuva u posebnoj tečnosti u Očnoj banci i do 14 dana.

„Cilj nam je da nam se što više povećava broj donora, da imamo što više uzetih kalema, tako da je jako bitno raditi na podizanju svesti o donorstvu“, ističe načelnik Klinike za očne bolesti na VMA.

Svakom od nas, u trenutku, može da se promeni život, i da postane ili potencijalni primalac ili potencijalni davalac organa.

(RTS)


Ostavite komentar