Polovina baka i deka u Srbiji ne koristi internet – sada imaju ko da ih nauči

Novo doba sa sobom nosi ubrzane komunikacije, a osobe starije od 65 godina često se navode kao grupa pod najvećim rizikom od digitalne isključenosti. Zato je Institut za digitalne komunikacije, u saradnji sa Evropskom unijom, počeo edukaciju starijih građana.

Ana Mirković, psiholog i osnivač ovog Instituta, rekla je za RTS da u EU prosečno 70 odsto starijih građana koristi internet, dok je u Srbiji taj procenat jedva 45 odsto.

„Mi moramo naše ljude da osnažimo, da im damo veštine, da im damo znanja. Sa druge strane, iskustvo rada sa ljudima koji su u penziji nam govori da digitalne tehnologije nisu obojile njihov život. Nisu bile tako neki važan mehanizam komunikacije, istraživanja, druženja i nekako uvek te godine nose izvesnu dozu skeptičnosti. Kao „pa šta će mi, ceo život sam živeo bez toga, mogu i sada bez toga““, navodi Ana Mirković.

Iskustvo pandemije od 2020. godine je pokazalo, ipak, da je ta populacija bila najviše zatvorena i oni su počeli da koriste Vajber, Fejsbuk.

„Sada više skoro pa nije ni pristojno da unuka pozovu i da ga pitaju da li je u vezi sa nekom devojčicom, ali mogu to da prate na društvenim mrežama, da nekako dobiju nove informacije. Tako da postoji ta otvorenost, ali ovaj vid sistematične edukacije će im pomoći da steknu te neke bazične veštine“, ukazala je Mirkovićeva.

Glavna poruka programa koji su pokrenuli je „sve je lako kad znaš kako“.

„Danas oni kažu – ma to mi je teško. Teško je zato što vam niko nije pokazao, zato što vas nije naučio. A moj tim je odabran da kreira taj program. Mi ćemo zapravo edukovati deset mladih ljudi u dvadesetim godinama i oni će obilaziti tih deset gradova i oni će najviše pomagati starijim sugrađanima da usvoje neke nove veštine. I bićemo u Novom Sadu, u Beogradu, u Nišu, ali i u Leskovcu, Zaječaru, Novom Pazaru, Kragujevcu, Šapcu, Vršcu i u Somboru“, rekla je Ana Mirković.

Istakla je da se za nekoliko dana prijavilo više od sto starijih građana koji žele da učestvuju na tim besplatnim edukacijama. Svi zainteresovani mogu da se prijave preko broja 011/40-45-400, iz kojeg god da su grada.

Celo gostovanje Ane Mirković možete pogledati u videu na početku teksta.

(RTS)


Ostavite komentar