Policajci u svim školama, pojačane patrole i na javnim mestima

Prisustvo policije u školama je od jutros vidljivo u svih 1.800 škola u Srbiji, rekao je Željko Brkić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a. Njihovo prisustvo biće u vreme početka i završetka nastave, pre svega preventivno kako bi ulili učenicima i roditeljima osećaj sigurnosti.

„Takođe će u razgovoru sa učenicima, roditeljima, nastavnicima i nenastavnim osobljem prikupljati sve bezbednosno interesantna saznanja, obrađivati ih i preduzimati u skladu s tim odgovarajuće mere kako bi bezbednost učenika i nastavnika bila podignuta na najviši nivo“, rekao je Brkić.

Kako kaže, i u narednom periodu nastaviće sa preduzimanjem mera uz maksimalno angažovanje svih linija rada direkcije policije.

„Apelovao bih na roditelje i na građane da svaku vrstu saznanja o problematičnom ponašanju, ili nekom drugom događaju koji bi mogao da izazove posledice po bezbednost učenika i škola, prijave, da se obrate policijskom službeniku, a mi ćemo u skladu sa ovlašćenjima preduzimati zakonom predviđene mera“, objasnio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Mere bezbednosti su u školama pojačane maksimalno. U školi „Vladislav Ribnikar“, pre ove tragedije bio je određen školski policajac, ali on je bio zadužen i za druge škole.

„Mi od danas tamo imamo sve vreme prisutna četiri policijska službenika koji će sa svojim angažmanom nastaviti i u narednom periodu“, rekao je Brkić.

Do 8. juna predaja nelegalnog oružja 

Od danas do 8. juna svi građani koji imaju nelegalno oružje treba da ga predaju najbližoj policijskoj stanici.

„Pozivam sve građane da se odazovu ovom apelu MUP-a. Ovim se daje mogućnost svima koji u posedu imaju nelegalno oružje da ga predaju  najbližoj policijskoj stanici u periodu 7–19 časova bez ikakvih pravnih posledica. Bez ikakve obaveze da objašnjavaju poreklo tog oružja. Apelovao bih na građane da ne odbacuju i ne ostavljaju to oružje u javnim prostorima jer tako opet može da dođe u posed neovlašćenih lica, ili što je još opasnije, u posed dece. Nikakva kazna, nikakva sankcija nije predviđena, protivpravnost je u potpunosti isključena“, naglasio je Brkić.

Državni sekretar MUP-a pozvao je da isto učine i građani koji drže oružje čiji su vlasnici preminuli i imali su zakonsku obavezu da u roku od 45 dana to oružje predaju policiji da se do okončanja ostavinskog postupka uskladišti i čuva.

„Mnogi to nisu učinili ni poštovali taj rok. Ja ih ovom prilikom pozivam da i oni dođu i predaju to oružje, bez ikakvih pravnih posledica. Posle 8. juna država će preduzeti ozbiljne restriktivne i represivne mere, pooštriće se kaznena politika“, rekao je Brkić.

Državni sekretar je apelovao da se u javnost ne iznose neproverene informacije iz istrage koja se vodi protiv počinioca zločina u Mladenovcu i Beogradu.

„Uhapšeni se nalaze u odgovarajućim pritvorskim jedinicama. Govorim o učiniocu monstruoznog dela iz Mladenovca i ocu deteta iz OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ koji se nalazi u pritvoru, a dete se nalazi u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, i to je sve što u ovom trenutku mogu da kažem, ne želeći da otežam dalji tok istrage“, rekao je Brkić.

Privođenja zbog uznemiravanja javnosti preko interneta

Poslednjih dana, neke društvene mreže i internet kanali veličaju ove zločine.

Brkić je rekao da su prethodnih dana na području Beograda registrovana 43 slučaja ugrožavanja sigurnosti i izazivanja panike, pet osoba je privedeno, a podnete su četiri krivične prijave – tri zbog ugrožavanja sigurnosti, a jedna zbog izazivanja panike i nereda. Na području cele Srbije registrovano je 90 takvih slučajeva, od toga 24 na internetu, a privedeno je osam maloletnika.

„Apelovao bih i na nastavnike i na roditelje da razgovaraju sa decom i da im objasne da bilo koja objava koja im možda liči šaljivo ili da će da privuče pratioce može da dovede do ozbiljnih posledica“, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Brkić.

(RTS)