Pojačana kontrola „proterala“ divlje taksiste sa „Nikole Tesle“

Let iz Austrije je bio udoban, kaže putnica koja je dobila i vaučer za vožnju taksijem na novom pultu na Aerodromu „Nikola Tesla“.

Gospođa se uverila da će i platiti vožnju prema iznosu na vaučeru. To vrednosno pismo odavno postoji, ali su ga mnogi taksi prevoznici različito tumačili.

Boško Vukojević iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije ističe da putnik plaća isključivo iznos koji stoji na vaučeru.

I taksista Nenad Glavčić konstatuje da se konačno uvodi red.

„Čim se dovezemo, slikamo se gde je naš parking, sačekamo svoj red i ulazimo na taksi stajalište“, objašnjava proceduru Zoran Tasić.

Ivan Divac iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da i neki legalni taksisti nisu hteli da voze na vaučer i da su naplaćivali vožnju po taksimetru, što je bilo skuplje. Dodaje da nisu poštovali red na stajalištu i da su se parkirali gde im je volja.

Zbog ovakvog ponašanja taksista koncesionar aerodroma francuska kompanija „Vansi“ zatražila je da se reši dugogodišnji problem koji postoji.

Uz stalno prisustvo inspekcije, policije, komunalne milicije i aerodromskog obezbeđenja od petka operativni tim kontroliše taksiste. I odmah je uspostavljen red.

Neregularni taksisti su nestali preko noći, a za taksiste koji poštuju red, vaučer je svetinja. Teritorija grada podeljena je u šest zona a putnik plaća naznačenu cenu.

Ko ne želi vaučer, može da pozove taksi

Boško Vukojević apeluje na putnike da ne traže vožnju bez vaučera jer njime dobijaju garantovanu, fiksnu cenu. Kako dodaje, oni koji misle da je iznos na vaučeru previsok, imaju mogućnost da pozovu taksi uz dokaz sa aplikacije na pametnom telefonu.

Građani mogu da pozovu i nekog svog taksistu, ali nema razloga za to. Stalno dežurstvo uniformisanih lica je garant da ćete platiti po tarifi za određenu zonu. Kada se završe prilazni putevi, parking za taksi vozila biće na samom izlazu iz aerodromske zgrade. Faktički, putnici će prosto nailaziti na prevoznike koji rade po propisu.

Beograd postaje velika, posećena destinacija. Prvi utisak na strance ostavljaju taksisti. Koliko će službena lica stražariti i nadzirati ih, zavisi i od taksista. Što pre shvate da savesna vožnja dovodi mušterije i donosi zaradu, nestaće rampe i ograde oko aerodroma.

(RTS)