Pojačana kontrola hrane uoči praznika – jedemo li bezbedno meso

Domaći potrošač uglavnom je edukovan, kažu stručnjaci. On je vrlo pažljiv pri izboru hrane.

Anketirani građani kažu da gledaju rok, čitaju deklaracije, mesto proizvodnje…

Pored kontrola nadležnih inspekcija, veliki trgovinski lanci imaju jasne interne procedure kako bi sačuvali kvalitet i bezbednost proizvoda. Višestepene kontrole obavljaju se svakodnevno tokom cele godine.

Prve kontrole na farmama

Milica Popović iz lanca „Delez Srbija“ kaže da prve kontrole počinju već na farmama odnosno kod proizvođača.

„Nakon toga sledi prijemna kontrola u distributivnom centru. Proizvodi koji su prošli prijemnu kontrolu transportuju se i dolaze do prodavnica gde se, takođe, vrši prijemna kontrola. Kad se proizvodi izlože na rafove, njih svakodnevno kontrolišu kako naše kolege iz prodavnica, tako i nadležne službe zadužene za bezbednost i kvalitet u našoj kompaniji“, kaže Popovićeva.

Veoma je važno pažljivo čitati deklaracije, kažu u potrošačkim organizacijama.

„Deklaracija upravo sadrži podatke o načinu proizvodnje, o datumu proizvodnje, mestu porekla, o sadržini, o sastavu proizvoda. Dakle o načinu skladištenja proizvoda, o roku trajanja. Sve neophodne informacije sadrži deklaracija. Najvažnije je da sadrži podatak o datumu proizvodnje“, kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Koliko je bezbedno meso koje kupujemo onlajn?

Veterinarska inspekcija apeluje da se kupuje samo u registrovanim objektima.

„Treba izbegavati mesta koja nisu pod registracijom odnosno dozvolom, odobrenjem, čija to delatnost nije. Znači, trotoarske prodaje van mesta prodaje, gepeke automobila. Čak možda i nuđenje recimo u poslednje vreme onlajn, jer vi nikad ne znate ko je s one druge strane. Ta hrana je neproverena“, istakla je načelnica Veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac.

U toku prošle godine izvršeno je 2.625 različitih kontrola. Jedna od najvećih planskih akcija Veterinarske inspekcije bila je kontrola ugostiteljskih i objekata brze hrane. Cilj je bio utvrditi poreklo hrane i njenu deklarisanost.  

(RTS)


Ostavite komentar