Počeli pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom i ministrima

Poljoprivrednici od Vlade Srbije traže da najniža otkupna cena za mleko bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Zahtevaju i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Traže i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om – 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

Poslednji zahtev poljoprivrednika je regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

Najavljene blokade puteva u Mačvi dok se ne ispune zahtevi

Dok se razgovori u Vladi ne završe i zahtevi poljoprivrednika ne ispune, članovi saveza sedam udruženja poljoprivredanika najavili su blokadu četiri putna pravca u Mačvi.

Vlada Srbije je u četvrtak ispunila pojedine zahteve poljoprivrednika i usvojila više izmenjenih uredbi koje se tiču subvencija po grlu stoke, povećanja prelevmana na mlečne proizvode i premija za mleko.

Ipak, u više gradova širom Srbije nastavljene su blokade puteva i protesti poljoprivrednika koji nisu zadovoljni ustupcima Vlade.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je u petak za RTS da je sa spiska svih zahteva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve osim davanja od 300 evra po hektaru, što je, kako je istakla, zakonski neizvodljivo.

(RTS)


Ostavite komentar