Počela prijava za 100.000 turističkih vaučera, zašto treba što pre da se prijavi

Trenutno je prijavljeno preko 4.000 objekata na različitim destinacima u Srbiji u kojima građani mogu iskoristiti 100.000 turističkih vaučera, čija je vrednost povećana na 10.000 dinara. Informacije o turističkoj ponudi su dostupne na sajtu Ministarstva turizma i omladine.

Aleksandar Seničić objašnjava za RTS da se uz određene prijave na tom sajtu može napraviti rezervacija objekta, a potom uz njenu potvrdu, uz ličnu kartu u bilo kojoj pošti prijaviti se za turistički vaučer.

Ko sve može da se prijavi

Pravo na vaučere imaju svi penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju pravo na penziju i zaposleni sa primanjima nižim od 80.000 dinara.

Seničić objašnjava da zaposleni s potvrdom o visini plate u poslednja tri meseca iz svoje firme i uz rezervaciju smeštaja i ličnu kartu mogu aplicirati u svim poštama Srbije.

„Širok je krug onih koji mogu da apliciraju za vaučere i iz tog razloga i kažemo upravo da treba da požure i što pre se prijave. Prošle godine se pokazalo da je tih 100.000 vaučera podeljeno za desetak dana u rekordnom uroku. Očekujem da to zaista bude tako i ove godine“, ističe direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Do kada treba iskoristiti vaučer

Ministarstvo turizma i omladine saopštilo je da je krajnji rok za korišćenje vaučera 20. novembar.

Što se tiče novih podela vaučera tokom ove godine, Seničić kaže da to ne mogu da obećaju, ali da je do sada s korekcijom budžeta dodeljivan po još jedan kontingent vaučera.

„Verujem da će se to desiti i ove godine, ali ne treba na to računati. Treba se potruditi da se potroši u ovom krugu ovo što je planirano, 100.000 vaučera. Oni važe tokom cele godine, ali negde tamo do kraja novembra meseca, do kraja fiskalne godine, jer kasnije se već prave obračuni, isplate ugostiteljima od strane države. Dakle, bitno je da to iskoristimo negde do druge polovine novembra meseca“, precizirao je Seničić.

Obaveze ugostitelja

Posebno ukazuje da za prijem gostiju s vaučerima mogu da konkurišu samo vlasnici kategorisanih objekata upisanih u registar. Takvih je prijavljenih oko 4.400, hotela i uopšte ugostiteljskih objekata za smeštaj gostiju.

„To mogu biti apartmani, seoska domaćinstva, hoteli, raznih kategorija“, navodi Seničić.

Kaže i da je sada ustaljena praksa da ugostitelji naplate vaučere u periodu oko tri meseca od momenta njihove iskorišćenosti, odnosno dostavljanja svih potrebnih podataka.

(RTS)


Ostavite komentar