Pi-Si pres izabrao 50 najboljih za prethodnu godinu – internet od zabave do zarade

Najbolji u tome da približi ozbiljne teme na jasan i prijemčiv način na internetu prethodne godine, prema Pi-Si presu, bio je Centar za promociju nauke, čiji je portal dobio priznanje za najbolji u kategoriji obrazovanje i nauka.

Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke kaže da je njihov portal aktivan od 2010. godine i da je od tada pretrpeo jedan redizajn. Dodaje da je repozitorijum pun naučno-popularnog materijala.

Kako je danas sve internet i svi su na internetu, pred žirijem je bio obiman zadatak – pronaći najbolje među 140.000 sajtova sa domaćim domenom i oko pola miliona naloga na društvenim mrežama.

Presudili su da je u kategoriji vesti najbolji Forbs na srpskom, najodgovorniji Jutjub kanal „Dva i po psihijatra“, dok je nagrada publike pripala Fejsbuk stranici „Eko Straža“.

„Internet ima supermoć da se svuda pojavi, uđe u svačiji život, a Pi-Si pres ima jednu malu supermoć – da jednom godišnje na jednom mestu okupi najbolje stvaraoce sadržaja na internetu“, istakla je Vesna Čarknajev, direktorka magazina Pi-Si pres.

Moć da se prilagodi novim trendovima pokazala je jedna od najstarijih institucija u državi, Institut za transfuziju krvi čija je veb prezentacija izabrana za najbolju među poslovnim i društvenim servisima.

„Ne zaboravite da u Srbiji danas od 100 odsto od onih koji mogu da daju krv, a to može svaka zdrava osoba od 18-65 godina, samo tri odsto daje krv. Ostali koji su potpuno zdravi iz nekog razloga ne daju „, kaže v. d. direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije dr Vesna Mijucić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović naglasio je da u Srbiji svakodnevno raste potreba za novim kadrom u IT sektoru i da je od 2016. godine broj zaposlenih  udvostručen – sa 56.000 na oko 110. 000.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji 85,6 odsto domaćinstava poseduje internet priključak, dok preko 91 odsto stanovništva svakodnevno koristi internet.

(RTS)


Ostavite komentar