Patrijarh Porfirije: Svi mi smo duhovna deca Svetog Save

Danas, kada celo Srpstvo slavi slavu, hiljade i hiljade svetosavaca, i staro i mlado, slilo se u svoje drevne svetinje i hramove širom otadžbine i rasejanja da proslavi gospoda našeg Isusa Hrista i zajedno sa njim njegovog velikog ugodinka – Svetog Savu, prvog arhiepiskopa srpskog, ističe se u saopštenju.

 Tom prilikom, patrijarh je čestitao praznik Svetog Save, praznik onoga koji je, kako se navodi, odredio krajnji cilj i domet puta kojim idemo, podsetivši da smo svi duhovna deca Svetog Save, našeg duhovnog oca i pastira.

„Sav okupan u Hristu, sav pogružen u Hristu, Sava je jedanput za svagda odredio pravoslavni put kao put našeg naroda, kao put koji vodi u život večni. Stoga već osam vekova svi pravoslavni Srbi, od najmanjeg uzrasta do najstarijih glava, od najobičnijeg jednostavnog čoveka do kraljevskih kruna, svi na današnji dan uznose molitve Svetom ocu Savi“, rekao je Porfirije.

Patrijarh je dodao da je Sveti Sava ime i prezime našeg roda, da je i danas magnet koji nas okuplja oko svoga imena.

„Da li je to zbog toga što je bio veliki graditelj – jer zaista jeste bio zbog toga što je zidao svetinje, crkve, hramove velelepne u zemlji u kojoj je živeo njegov i naš narod? Ili zbog toga što je gradio mostove i sa Istokom i sa Zapadom, što je uspostavljao odnose sa Rimom, ali i sa islamskim svetom? Ili može biti zbog mnogo toga što je uspostavio zakonodavstvo u našem narodu; ili što je gradio škole, bolnice i puteve“, istakao je Porfirije.

Kako je ocenio, slavimo ga zato što ga je Bog učinio svetim, jer je Bog blagodaću svojom zasijao kroz njega i u njemu. Patrijarh je rekao da je sve što je Sveti Sava radio i gradio imalo pečat večnosti, baš zbog toga što je bio čovek vere i čovek molitve.

„Svetost je, braćo i sestre, u njegovo vreme, pored svega ostalog što je potrebno, bila najpotrebnija. Kako je bilo onda, tako je i danas. Svaki Savindan zapravo je rendgen na kome se vidi ko smo, šta smo i da li smo na putu Svetog Save, na putu Hristovom“, izjavio je Porfirije.

Patrijarh je istakao i da je osnovna odlika svetosavlja vera u Hrista, jer verom je Sveti Sava činio sve što je činio.

„Sveti Sava je izmirio svoju braću, jer je znao da ako postoje sukobi među braćom onda nema mira ni za jednog, onda svako pojedinačno postaje lak plen za eventualne lovce na ljudske duše, postaje plen kojima se hrane drugi. To bi rekao sigurno Sveti Sava danas držeći smotru među nama: Braćo, izmirite se! Praštajte jedni drugima! Slušajte jedni druge! Imajte poverenja jedni u druge“, zaključio je Porfirije, pozvavši sve okupljene da svakodnevno imaju Svetog Savu kao saputnika, podsetnik i molitvenika pred Bogom.

(RTS)


Ostavite komentar