Patrijarh Porfirije podelio svetosavske paketiće osnovcima u Hramu Svetog Save

Patrijarh srpski Porfirije je u okviru Velikog Svetosavskog sabora učenika beogradskih osnovnih škola u Hramu Svetog Save podelio svetosavske paketiće okupljenim učenicima.

Manifestacija podele paketića otpočela je molitvom „Oče naš“ koju su recitovala sva okupljena deca, nakon čega je hor hrama Svetog Save „Rastko“ otpevao himnu Svetom Savi.

Patrijarh Porfirije je iskazao radost učenicima beogradskih osnovnih škola jer su došli u hram Svetog Save koji je, prema njegovim rečima, naša najvažnija kuća.

„Dolazeći ovde mi potvrđujemo da zaista jesmo deca Svetog Save, njegovi učenici, njegova braća i sestre, njegovi prijatelji i pokazujemo da je ono što je učinio Sveti Sava, a to je ljubav celim svojim bićem prema Bogu i prema svom narodu, a naročito prema deci, ono što sve nas ujedinjuje, dovodi nas ovde u hram i čini da se možemo zvati decom Svetog Save“, rekao je patrijarh.

Naglasio je da je najvažnije da znamo da treba da učinimo sve da jedni druge volimo.

„Najpre da volimo svoje mame i tate, svoju braću i sestre, zatim svoje drugove i drugarice i ako tako volimo jedni druge, onda kao i Sveti Sava možemo da volimo čitav svet i čitavu ljudsku prirodu“, rekao je Porfirije.

Naglasio je da to što volimo jedni druge i to što volimo Svetog Savu ne znači da ponekad nećemo učiniti nešto pogrešno, ali da je onaj koji voli, spreman da kaže „izvini“ ako je učinio nešto što nije u redu.

„Kada imamo ljubavi spremni smo da primimo izvinjenje i da oprostimo onima koji su nam učinili nešto što nam se ne dopada“, rekao je patrijarh srpski.

Okupljeni učenici beogradskih osnovnih škola su patrijarha Porfirija ispratili pesmom „Deca neba“.

U okviru programa su pored horova Hrama Svetog Save i Beogradske bogoslovije učestvovali i glumci Sloboda Mićalović i Viktor Savić koji su vodili ceo program.

(RTS)


Ostavite komentar