Patrijarh Porfirije: Ljubav je jedini lek protiv egoizma

Tokom predavanja patrijarh Porfirije je upozorio da je duh savremenog doba ispunjen individualizmom, hedonizmom i egoizmom, saopštila je SPC.

„Taj duh koji danas dominira planetom nagoni čoveka da pored sebe i oko sebe ne vidi nikoga. Individualizam u međusobnim odnosima i želja da sve bude podređeno jedino i samo nama dovodi ne samo do toga da svog bližnjeg smatramo u najmanju ruku konkurentom, već da bližnjeg smatramo i za svog neprijatelja“ naglasio je patrijarh.

Ukazao je da su posledice toga otuđenost savremenog čoveka, posebno u velikim gradovima.

„Zatim eksploatatorski odnos prema tvorevini Božjoj i ono što je posebno aktuelno danas – insistiranje na pravima pojedinca. Takav instikt savremenog čoveka bez balansa, bez ideje i – što je najpogubnije – bez ljubavi ne može uroditi plodom. Štaviše, taj egoistični implus čoveka vodi u rat! Potpuno sam, ograđen debelim zidovima koje je sam izgradio oko sebe, ispunjen gnevom, nezadovoljstvom, ljubomorom čovek stvara predukus samog pakla. Nažalost, brine nas činjenica da je takvo stanje zahvatilo i porodicu“, rekao je patrijarh.

Deo patrijarhovog predavanja odnosio se na podvig podizanja i očuvanja porodice u skladu sa jevanđeljskim vrednostima koje podrazumevaju žrtvu za druge i potpunu otvorenost za druge, „vrednosti koje pozivaju čoveka da raspne svoj egoizam i individualizam kako bi bližnjeg video kao svog večnog saputnika, kao večnog brata čije dostojanstvo mora da čuva i poštuje“.

Na kraju izlaganja, patrijarh Porfirije je zaključio da je ljubav jedini lek protiv egoizma i jedini put u smisao života koji se može ostvariti samo kroz bližnjeg.

„Ljubav je put u raj“, rekao je patrijarh na kraju predavanja.

(RTS)


Ostavite komentar