Pašalić: Potrebno dalje unapređenje zaštite prava LGBTI osoba

„Ni danas LGBTI osobe u Republici Srbiji ne mogu u potpunosti da uživaju sva prava. Međutim, važan pomak u njihovoj zaštiti učinjen je 2021. godine izmenama dva zakona – Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije“, rekao je Pašalić povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Dodaje se da je Pašalić naveo da su slučajevi pred Zaštitnikom građana pokazali da se LGBTI osobe i dalje susreću sa pretnjama, predrasudama, napadima i nasiljem, ali i da se retko odlučuju da prijave ovakve situacije i podsetio da se više godina zalaže za izmene postojećih i usvajanje novih propisa kojima bi se obezbedilo da LGBTI osobe uživaju u potpunosti svoja prava.

Pašalić je naveo da bi izmenama Krivičnog zakonika trebalo krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirati kao dela rasizma i netolerancije, a izmenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći LGBTI osobe uvrstiti u kategoriju korisnika u osetljivom položaju.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

(RTS)