Pašalić: Dobrovit dece iznad svega

 „Više od 70 godina u svetu se ukazuje na neophodnost zaštite dobrobiti dece uz puno uvažavanje njihovih prava, mišljenja i najboljeg interesa, i Republika Srbija je deo tog procesa. Obaveza svih nas odraslih, i moralna i zakonska, jeste da decu zaštitimo od svih negativnih uticaja“, rekao je Pašalić povodom 1. juna – Međunarodnog dana dece.

Pašalić je naveo da je potrebno delotvornije i efikasnije zalaganje nadležnih organa na stvaranju uslova za nesmetan rast i razvoj svakog deteta u Srbiji, kao i na zaštiti dece od svake vrste eksploatacije, zlostavljanja i nasilja.

„Neophodno je da ulažemo u zaštitu dece, adekvatno i na vreme, jer od stepena njihove dobrobiti i mogućnosti da rastu i razvijaju se bezbedno i sigurno zavisi i njihova i naša budućnost. To je kao bumerang – koliko budemo ulagali toliko će nam se vratiti“, kazao je zaštitnik građana.

Međunarodni dan dece – 1. jun je prvi put proglašen 1925. godine u Ženevi na Prvoj svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, a zvanično je usvojen 1950. godine.

(RTS)