Pašalić: Devojčica koja je hospitalizovana u Tiršovoj nema ime ni JMBG

U skladu sa odredbama Porodičnog zakonika i Zakona o matičnim knjigama, u slučaju da u roku od 30 dana od dana rođenja, detetu nije određeno lično ime, organ starateljstva postaje nadležan za određivanje ličnog imena, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Zaštitnika građana.

Kako se navodi, Zaštitnik građana zato zahteva od nadležnog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Beograd da u zakonom definisanom roku u skladu sa odredbama Uputstva o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga, sprovede postupak i odredi lična imena.

“Kao i do sad, Zaštitnik građana aktivno prati rešavanje problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice, s obzirom na to da uprkos naporima nadležnih organa i dalje postoje građani koji su pravno nevidljivi“, kaže se u saopštenju.

Zaštitnik građana pokrenuo je ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rada Beograd povodom slučaja devojčice koja je u sredu, u pratnji policijske patrole, dovedena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici i nad kojom je sproveden uspešan postupak reanimacije.

(RTS)


Ostavite komentar