Ovo nije vreme za šalu, apel iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal

„Napraviću masakar kakav svet još nije video. Ubiću sto ljudi“, napisao je K.S iz Beograda na svom FB nalogu. „Večeras od 17 do 22 sata biće pucnjave na ulici“, napisao D. R. iz Surčina na društvenim mrežama. Petnaestogodišnjak iz Vrnjačke Banje pretio drugovima iz odeljenja. Svi su privedeni.

Zamenica javnog tužioca u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Mirjana Stajkovac je rekla da Tužilaštvo prima veliki broj prijava od strane građana, a svaka prijava se uzima u obradu i restriktivno se primenjuju mere.

„Elementi dela neću reći, ali svi mi znamo šta je pretnja, zavisi kome je poslato, pretnja je složen proces, ne bih ocenjivala šta je pretnja, a šta nije. Neko nešto doživljava pretnjom, a neko ne“, kaže Stajkovac gostujući u Beogradskoj hronici.

Prema njenim rečima, osobe koja su stavile takav sadržaj (pretnje) se pozivaju u policiju, pozivaju se roditelju, a nije samo IP adresa jedini način da se utvrdi identitet tih lica, već postoje i drugi načini.

Napomenula je da deca sada znaja da do 14 godine neće ići u zatvor, ali roditelji mogu biti prekršajno odgovorni ili građansko pravno odgovorni.

Apelovala je na roditelje da obrate pažnju na decu, ona možda smatraju da je neka poruka samo neslana šala ili  možda hoće da se osvete roditeljima jer su kažnjeni, ali ovo nije vreme za šalu. 

„Postala je epidemija ružnog ponašanja koja ima elemente krivičnog dela“, naglasila je Stajkovac.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike