Osuđenici obnovili crkvu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, hram iz doba Austrougarske

U mitrovačkoj kaznionici, još u vreme Austrougarske, postojao je hram koji je posle Drugog svetskog rata pretvoren u Dom kulture. Taj objekat je danas rekonstruisan i dograđen u crkvu svete Petke, zahvaljujući radu i prilozima zaposlenih i osuđenika koji su se na gradilištu obučili za nove poslove.

„Naučio sam pikovani kamen. To mi je jedino što sam naučio da radim i hvala čoveku što me uči“, zahvalan je osuđenik J. K.

I drugom A. J. je veoma drago što je učestvovao u izgradnji jednog pravoslavnog hrama koji, kako kaže, ima i nosi sa sobom neke strašne stvari iz prošlosti.

Crkva spomenik i svedočanstvo istorije

Kako se čulo na osvećenju hrama, on nije samo arhitektonski spomenik, već i svedočanstvo da su pravoslavci imali ključnu ulogu u upravljanju ovim zatvorom.

„Za pokajanje i za pokoj duše svih stradalih tokom prošlog veka, odnosno dva svetska rata ovde u mitrovačkoj kaznioni, da na neki način odamo počast tim ljudima koji su nevino stradali, a bili su krivi samo zato što su pravoslavne veroispovesti“, poručuje Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ Sremska Mitrovica.

Sa verskim pravima lakša reintegracija

Zakon predviđa da osuđenici ostvaruju i svoja verska prava, a iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija naglašavaju da iskustvo govori da se uz pomoć crkve lakše reintegrišu u društvo.

„Mi imamo 98,5 odsto pravoslavnih hrišćana koji su na izdržavanju kazne. Međutim i sve ostale veroispovesti koje imaju potrebu da praktikuju neke svoje verske obrede, mi smo u obavezi da im to omogućimo i to i radimo“, ističe Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Sveštenik Dalibor Čolić, kaže da svake nedelje tu imaju bogosluženja.

„Sada, doduše u vanrednim okolnostima, i imamo improvizovani hram. Međutim, nadamo se da ćemo već sledeće godine ovaj hram završiti“, navodi Čolić.

U novom hramu sremske eparhije predstoji freskopisanje. Za brz završetak radova je, kažu u zavodu u Sremskoj Mitrovici, najzaslužniji veliki odziv osuđenika, radnika, ali i privrednika i crkve.

(RTS)


Ostavite komentar