Osmaci se spremaju za maturski ispit – najteži ispit zrelosti do sada

Još samo mesec dana Anastasija Andonov i Rastko Živak, učenici osmog razreda škole „Nikola Tesla“ u Rakovici, deliće školsku klupu. Krajem juna očekuje ih mala matura, za koju se, kažu, spremaju još od prošle godine. Pred njima je najzahtevniji i najteži ispit do sada.

„Ja se spremam od septembra i na časovima u školi koji su posvećni tome i u Kulturnom centru u Rakovici. Sve mi to pomaže da se pripremim, uglavnom ceo osmi razred se pripremamo za malu maturu“, kaže Anastasija. 

„Nije puno teško, matematika mi možda najslabije ide, ali popravićemo. Nemam neku tremu, mislim da ću uraditi dobro“, kaže Rastko. 

Rastkova želja je Elektrotehnička škola, a Anastasija bi u Prvu ili Petu gimanziju. Ministarstvo prosvete i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja još od septembra pripremaju testove. Zadaci su napisani i štampanje se privodi kraju. 

„Mnogo nas je sve ovo potreslo i naravno da je indirektno uticalo, ali sigurno će deca smoći snage i mi svi sa njima da iz svega ovoga izađemo. Učenici se uveliko pripremaju, njihovi nastavnici naročito iz ovih pet predmeta koji su na polaganju, prilagodili su načine provere znanja tipovima zadataka koji će se naći na testovima“, kaže Miroslav Stevuljević, direktor OŠ Nikola Tesla, Rakovica.

„Sve je pripremljeno, nema ni razloga da se menja, deca već znaju kako je to izgledalo prethodnih godina, imaju zbirku. Treba reći i deci i roditeljima da ne dižu veliku tenziju oko ovog ispita, on jeste važan, ali pripremali su se dugo“, kaže Branislav Ranđelović iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Osim što vežbaju sa maturantima, nastavnici sada sa decom razgovaraju i o tragediji koja se dogodila prošle sedmice. Nije lako usmereti misli samo na školu, a polaganje male mature za specijalizivana odeljenja srednjih škola počinje za 9 dana.

Ostali će polagati 21, 22. i 23. juna i tako će prvi ciklus školovanja završiti generacija koja je skoro dve godine, zbog koronavirusa, školu pohađala onlajn.

(RTS)


Ostavite komentar