Osmaci polagali probni test iz matematike

Proba završnog ispita se organizuje svake godine i to je prilika da se učenici upoznaju sa svim procedurama koje ih očekuju na završnom ispitu.

Kada je reč o predmetu po izboru, ove godine većina osmaka se opredelila da polaže test iz geografije. Slede biologija, istorija, hemija i fizika.

Nakon održanog probnog ispita, učenici imaju mogućnost da ukoliko se predomisle promene predmet za polaganje na završnom ispitu. Promena predmeta biće moguća od 8. do 11. aprila.

Đukić Dejanović: Testove radite pažljivo i bez treme

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poželela je učenicima puno uspeha tokom probnog završnog ispita i poručila im da testove rade pažljivo i bez treme.

„Današnja simulacija zapravo treba da ih nauči kakva su njihova ponašanja, osećanja, stav pre ispita, tokom ispita i iza ispita… I ono što je najbitnije, da vide da li treba možda u nekom od ova tri predmeta da urade malo više da bi im postignuća bila bolja“, navela je Đukić Dejanovićeva.

Učenici kažu da su se za probni test spremali, kao i da će im značiti da pobede tremu na završenom ispitu.

„Spremali smo se pomoću naših nastavnika koji su nam držali pripremne časove i pomoću moje e-Učionice. Takođe, pomoću zbirki koje smo dobili od škole. Smatram da je probni prijemni zapravo tu da nam skloni tremu da je ne bismo imali na pravom prijemnom“, navodi Jovana Đorđević, učenica OŠ „Veselin Masleša“ Beograd.

„Mislim da je probni prijemni ispit prilika da pokažemo koliko znamo i koliko smo navežbali i takođe da pokažemo šta ne znamo i na čemu još treba da radimo“, dodaje Aleksa Milovanović, učenik OŠ „Veselin Masleša“ Beograd.

Deo đaka ozbiljno shvatio probni tekst, ostalima prilika da vide koliko znaju bez mnogo vežbe

Deo učenika ozbiljno je shvatio probu. Nekima je, kako kažu, cilj da vide koliko mogu da urade bez ozbiljnije vežbe.

Nastavnici su sa osmacima dodatno radili kako bi se učenici što bolje pripremili za probni prijemni, ali i za jun kada je završni ispit.

„Krenuli smo ozbiljnije da radimo pripremu još u prvom polugodištu, oktobra meseca. Radimo još uvek uveliko“, ističe Mirjana Marković, razredni starešina.

Probni prijemni je u tehničkom smislu isti kao i završni ispit, i korisno je da osmaci zapamte proceduru i naviku se na ambijent u kojem polažu.

„Posle ovoga ima dovoljno vremena da se sve ispravi, dopuni, stegne i pritegne do završnog. Jeste korisno iz našeg ugla, nažalost iz ugla učenika nije, ne shvataju, danima im pričamo koliko je važno da ovaj probni završni shvate i njemu pristupe baš kao i pravom završnom, međutim kod njih je to sve, potpuno im je svejedno, oni će to čas, oni će to lako“, naglašava Biljana Milanović, direktorka Osnovne škole „17. oktobar“ u Jagodini.

Probni prijemni polagali mali maturanti u 37 škola u Nišu

Probni prijemni polaže nešto više od 2.800 osmaka u 37 škola u Nišu. Ukupno na nivou Školske uprave Niš ima oko 4.800 malih maturanata.

„Kod nas u školi 93 osmaka su izašla na probni završni ispit, odnosno svi su se pojavili. To samo znači da su i oni ozbiljno shvatili probni test. On će im poslužiti da pre svega provere svoje znanje, da znaju na čemu će sa nastavnicima da rade ubuduće i jedan psihološki momenat rasterećenja od nepoznatog, da vide kako izgleda ta procedura“, ističe Tijana Ranđelović, direktorka OŠ „Branko Miljković“ u Nišu.

Niški osmaci kažu da je test nije bio lak, ali da su vežbali i spremali se.

Sutra osmaci širom Srbije od 9 časova polažu probni test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika, a od 11.30 sati probni ispit iz predmeta po izboru. Rezultati se očekuju naredne nedelje.

Polaganje završnog ispita biće 17, 18. i 19. juna.

(RTS)