Organizacija „Majka devet Jugovića“ 22 godine hrani i snabdeva siromašne i nemoćne na KiM

Liturgijom u srednjovekovnoj crkvi manastira Gračanica, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa episkopom novobrdskim Ilarionom, sveštenstvom i monaštvom, humanitarna organizacija je obeležila i svoju slavu, rođenje Presvete Bogorodice.

Episkop raško-prizrenski Teodosije podsetio je da više od 22 godine dobrotvorna organizacija „Majka devet Jugovića“ pri Eparhiji raško-prizrenskoj hrani one kojima je potrebna pomoć, hrani gladne i prilozima i dobrotom iz celog sveta, nesebičnom pomoći države Republike Srbije, ali i drugih dobrotvornih organizacija, hleb se umnožava u narodnim kuhinjama i do sada se nije desilo da nema sredstava, da nema hrane, hleba, koji pružaju onima koji to od njih očekuju.

„Nije nimalo slučajno što je organizacija ‘Majka devet Jugovića’ za slavu uzela majku Presvete Bogorodice, Malu Gospojinu. Presveta Bogorodica je milostiva i ona hrani siročad, sve one koji su mali i neznani, a često i odbačeni od ovog sveta. U današnjem svetom jevanđelju čuli smo da onaj koji jednog od ovih malih napoji čašom vode, da će primiti platu, ne samo ovde na zemlji u prolaznom životu nego i u večnosti, u carstvu nebeskom“, rekao je episkop Teodosije.

Episkop novobrdski Ilarion rekao je da je Presveta Bogorodica majka nad majkama, a pored nje, proslavljamo i ostale majke, slavimo majčinstvo, proslavljamo dostojanstvo ženske prirode.

„Godinama ‘Majka devet Jugovića’ hrani toliko ljudi i ništa priličnije nego da crkva hrani. Odvajkada je bilo da se crkva stara da se siromašni nahrane, ne samo telesnom hranom, nego da im se da nada na večno spasanje, da znaju da o njima neko brine, da ima neko ko će da se oko njih potrudi, a to ljudima znači više od ručka koji će da dobiju. Veliki je blagoslov na rukama koje prave taj ručak, koje ga dele, veliki je blagoslov oko Eparhije koja se oko toga trudi“, kaže, između ostalog, episkop Ilarion.

Rezanjem slavskog kolača episkop Teodosije je čestitao slavu Svetlani Stević, koja rukovodi ovom humanitarnom organizacijom od njenog osnivanja.

„Dvadeset i dve godine postojanja organizacije ‘Majka devet Jugovića’, dvadeset dve godine kako slavimo Malu Gospojinu, prelepo je biti sa našim gostima, koji su došli sa teritorije cele Srbije i Kosova i Metohije, drago nam je da su danas sa nama ovde i kako je rekao vladika Teodosije zahvaljujući blagoslovu gospodnjem, narodne kuhinje rade pune 22 godine“, kaže Svetlana Stević.

Svetlana dodaje i da je danas mnogo teže raditi, ima velikog broja korisnika, ali je teško i odupreti se iskušenjima.

Ističe da je život na Kosovu i Metohiji borba i da se oni, u organizaciji, svakodnevno bore da obezbede hranu za sve njihove korisnike.

Organizacija „Majka devet Jugovića“ preko svojih šest narodnih kuhinja hrani preko 2.000 socijalno ugroženih osoba na Kosovu i Metohiji.

(RTS)


Ostavite komentar