Opština Novi Beograd: Spremni smo da pomognemo kineskim trgovcima u Bloku 70

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, izjavio je na sastanku sa predstavnicima Ambasade Narodne Republike Kine i kineskih privrednika, da će opština u okviru svojih nadležnosti pružiti pomoć najugroženijim kineskim trgovacima čiji lokali su izgoreli 24. januara, u velikom požaru u Bloku 70.

Sastanku koji je održan na inicijativu Udruženja kineskih trgovaca, prisustvovala je i Vei Džen, šefica konzularnog odeljenja Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i načelnik Policijske stanice Novi Beograd i član opštinskog štaba za vanredne situacije Milan Škaljac.

Odgovarajući na konkretnu molbu da dobiju privremeni prostor za najviše 15 najugroženijih trgovaca, Bovan je naglasio da opština osim pravne i moralne podrške, nema drugih mogućnosti.

„Opština nema lokale niti gazduje zemljištem, ali razumemo da taj problem svakako mora što pre da se reši, a da bi postavili privremene objekte na otvorenom prostoru, morate da pokrenete proceduru za dobijanje privremene dozvole od vlasnika parcele“, rekao je Bovan.

Udruženje kineskih trgovaca zatražilo je da im se u bloku 70 na prostoru za smeštaj teretnih vozila za potebe Tržnog centra, gde već postoje privremeni objekti vlasnika čiji su lokali izgoreli u požaru pre dve i po godine, dozvoli privremeno najviše 15 kontejnera.

Zou Đunvei, predsednik Asocijacije za promociju ekonomije, kulture i turizma NR Kine u Srbiji, rekao je da su u potpuno izgorela 82 lokala i da je još 30 teže oštećeno, ulavnom zbog vode tokom gašenja požara.

„Od tog broja 10 do 15 vlasnika lokala je na rubu egzistencije“, naglasio je Zou Đunvei, dodajući da je tim ljudima potrebno da prebrode period do otvaranja novog Kineskog tržnog centra koji se gradi u neposrednoj blizini sadašnjeg.

Istakao je da je reč o ljudima čije porodice žive isključivo od prodaje robe u lokalima, te da će prvi objekat novog Kineskog centra sa 360 lokala biti otvoren u maju ove godine.

Vei Džen, se u i ime ambasadora NR Kine u Srbiji Li Minga i svih kineskih državljana u Srbiji, zahvalila na velikom požrtvovanju pripadnika policije i vatrogasnih jedinica prilikom gašenja požara.

„Ne samo da je policija angažovala veliki broj spasilaca i helikoptere, nego su, s obzirom na to da je veliki broj lokala koji nisu izgoreli, posle požara ostao otključan, pripadnici poslicije nastavili bez prestanka da dežuraju i štite tu imovinu“, rekla je Vei Džen.

(RTS)


Ostavite komentar