Oko 100 državljana Srbije na Siciliji, „Er Srbija“ otkazala današnje letove za Kataniju zbog erupcije Etne

Aerodrom u gradu Katanija na italijanskom ostrvu Sicilija ponovo je danas otvoren, nakon što su svi letovi bili suspendovani zbog erupcije vulkana Etna, saopštila je uprava aerodroma.

Do erupcije Etne, najaktivnijeg evropskog vulkana, došlo je juče, a svi letovi sa aerodroma i ka njemu bili su suspendovani. Kompanija „Er Srbija“ saopštila je ranije danas da je bila prinuđena da otkaže za danas planirane letove JU538 i JU539 između Beograda i Katanije.

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je da je 30 putnika iz Srbije na Siciliji u organizaciji turističkih agencija, dok je oko 70 građana tamo u svom aranžmanu.

„Stotinak naših državljana je na Siciliji, bezbedni su, jedan deo putnika, njih 30, je tamo u organizaciji turističkih agencija. Za tih 30 imamo nešto više informacija, vraćeni su u hotel, biće im obezbeđen smeštaj večeras i stura“, rekao je Seničić.

Za povratak će pred njima biti, kaže, nekoliko alternativa: „Videćemo najpre da li će ‘Er Srbija’ tehnički moći da organizuje neki vanredni let pre petka, kada je redovni. Ako ne bude, putnici će se preko neke druge destinacije vratiti, preko Malte, tamo se prebaciti brodom“, rekao je direktor Jute, napomenuvši da su svi bezbedni i da je situacija stabilna.

Vulkan visok 3.330 metara nekoliko puta godišnje izbacuje lavu i pepeo, a poslednja velika erupcija dogodila se 1992. godine.

(RTS)