„Of-lejbl“ lekovi ubuduće dostupni za mnoge kojima su jedina nada 

Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije rekao je da će pravilnik pomoći da mnogi lekovi koji su do sada bili nedostupni pacijentima, postanu dostupni koliko sutra. 

„Mi smo sada dobili mogućnost da lečimo pacijente na evropskom nivou kada je reč o hemioterapiji“, kaže Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije IORS-a.

Lekovi koji do sada nisu bili registrovani za neku određenu bolest, a pokazalo se da pomažu u lečenju te bolesti, sada će moći da se izdaju pacijentima bez ikakvih posledica po lekare koji ih preporučuju, predviđeno je usvojenim izmenama.

Nadležni dodaju da se decenijama čekalo na ovo, i takozvani of-lejbl lekovi ubuduće će biti dostupni za mnoge kojima su jedina nada. 

„Ja ću se ograničiti na onkološke pacijente jer mi je najlakše da govorim o njima. Imali ste citostatik koji deluje na karcinom dojke, znate da deluje i na karcinom želuca pod određenim uslovima. Sada to možete da date. Poziv mojim kolegama, nemojte se plašiti da prepišete taj lek“, kaže Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje objašnjava da je neohodno da zahtev potpišu tri lekara iz ustanove i direktor ustanove, a komisija u fondu za of-lejbl terapiju sasatavljena od eksperata, a tu je predstavnik Agencije za lekove.

Ukoliko je to zahtev struke, komisija Fonda daje saglasnost za upotrebu leka o trošku države, a za primenu leka je neophodna i pisana saglanost pacijenta.

(RTS)