Odbrojavanje uz vatromet i tradicionalnu muziku, kineska Nova godina dočekana širom Srbije  

Oni koji su osam hiljada kilometara daleko od svojih porodica, uz vatromet i tradicionalnu muziku – dočekali su Novu godinu po kineskom kalendaru u Srbiji.

„Za novogodišnje veče ćemo praviti knedle i okupiti se sa prijateljima, kako bismo proslavili praznik“, kaže jedna držvljanka Kine.

Vladavina Zmaja

A godina će doneti uspeh, sreću, mir i napredak, jer počinje vladavina Zmaja – najsrećnijeg znaka kineskog horoskopa. Prvu kinesku Novu godinu u Srbiji dočekuje ambasador Ming. 

„Kina je u ovom trenutku puna radosti i mira. Svaka porodica se okuplja za novogodišnjom večerom, a u društvu srpskih prijatelja i kineske dijaspore, koja je hiljade kilometara udaljena od Kine. Oseća se, takođe, toplina otadžbine, što dokazuje da narodi Kine i Srbije pripadaju jednoj porodici“, poručuje Li Ming, ambasador NR Kine u Srbiji.

Zahvalnost Kini

Prijateljskom narodu, lunarnu Novu godinu čestitala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Zahvalnost Kini na čvrstom stavu o nepriznavanju jednostrane nezavisnosti Prištine. To se ogleda u podršci koju nam vaša zemlja pruža u međunarodnim organizacijama i na jasnom stavu koju ste iskazali i sinoć tokom SB UN. Srpski građani i Srbija to će večno ceniti i nikada neće zaboraviti”, rekla je Brnabićeva.

Kineska Nova godina u Srbiji se proslavlja do 19. februara nizom manifestacija i kulturnih programa u više gradova.

(RTS)


Ostavite komentar