Od teksta do spota – kako su direktor i učenici u Turekovcu sami smislili školsku himnu

Reči su se jednostavno prosule po papiru, prijatelji su pomogli da himna dobije profesionalni zvuk, za snimanje spota poslužio je telefon i pozajmljeni stativ. Entuzijazam, trud i vreme izrodili su uzbuđenje i ponos.

„Ponosni smo zato što imamo himnu i što smo jedina škola koja tako dugo postoji“, kaže učenica Elena Dimitrijević, dok Andrea Stanković dodaje da su sve uradili zajedno uz pomoć direktora.

I zaposlenima se dopada školska himna.

„Zaposleni su oduševljeni himnom. To je nešto što ostaje za sva vremena, jedno obeležje škole“, poručuje Dragan Popović, bibliotekar škole.

Vek i po trajanja, od crkvenog konaka do lepo uređene škole koja radi u dve smene, prve ljubavi i moć znanja pretočeni su u stihove himne. Iza svega stoji direktor škole koji je svojom kreativnošću i energijom pokrenuo đake.

„Ideja je bila i da sa učenicima to snimimo u školi, da ne bude profesionalni hor, već da oni pevaju. Bitno je da su zadovoljna deca, roditelji, da smo uradili jednu stvar koja je možda i više od materijalnog nešto što će ostati za buduće generacije, jer svi smo mi ovde prolazni“, ističe Marjan Mladenović, direktor OŠ „Đura Jakšić“ u Turekovcu kod Leskovca.

Tekst, muzika, izvođač, snimatelj, montažer, reditelj spota. I ništa ne bi bilo čudno da direktor nije profesor fizičkog vaspitanja, karatista i atletičar. Samo je povezao, kaže, dve velike ljubavi kako bi ostavio trag.

„Ako ima ljubavi onda ništa nije manje bitno. Znači ljubav je potrebna da bi bio uspešan i u sportu i u muzici“, poručuje Mladenović.

A trag je i novo igralište uz podršku grada Leskovca, uskoro i letnjikovac uz pomoć roditelja. Na radost đaka koji će se nakon ovog premijernog predstavljanja spota s razlogom osećati posebnim.

(RTS)