Od startapa do uspešne kompanije, kako da od ideje nastane biznis

Softver za znakovni jezik koji u stanici Prokop gluvima i nagluvima pruža servisne informacije – stvorio je startap tim prosečno ne stariji od 30 godina. Za izum njihovih vršnjaka – pametne kućice za čuvanje pasa – zainteresovana je globalna kompanija koja posluje u Srbiji i Hrvatskoj. Svesni da početnički uspeh nije garancija stabilnog poslovanja, došli su da uče.

 

„Za sada smo prodali Prokopu, a sledeći cilj je neki drugi, na primer u Evropi ili Americi, tako da nam je najznačajnije to kako se to poslovanje sa vladom radi uopšte“, kaže Uroš Milenković iz“SignAvatara“

Teodora Pećanac iz kompanije „Smartsy“ kaže da ono što svakom startapu treba jesu mentorska iskustva iz različitih oblasti, jer startap nije samo taj tvoj proizvod, nego je i finansije i računovodstvo i proizvodnja i programiranje i sve što treba da se formira da biste vi mogli da izbacite taj proizvod na tržište.

Otuda je deset startapova, deset mentorskih timova savetovalo o poslovnim dilemama. Oblasti su marketing, nove tehnologije, razvoj poslovanja, pravna, poreska pitanja…

Budite spremni da se prilagođavate tržištu i menjate – osnovni je savet iskusnijih preduzetnika:

 

„Verovatno su zaljubljeni u svoj proizvod ili biznis model, ali moraju da budu otvoreni za to da u samom procesu će se desiti da će oni morati da promene proizvod ili biznis model ili tržište i moraju da budu spremni da se lako prilagođavaju novim okolnostima koje će se sigurno desiti“, kaže preduzetnik Miloš Perović.

Sandra Nešić iz ICT Hub-a kaže da se primećuje da je njihova zrelost, i zrelost ovog tržišta i startap ekosistema unapređena, da je mnogo više onih koji uspevaju da znanje prethodnih startapa stave u funkciju nepravljenja grešaka koje možemo da izbegnemo zahvaljujući iskustvu drugih.

Početnike i iskusne, bez ikakve naknade, uparuje kompanija čiji je cilj stvaranje boljeg poslovnog okruženja. Prepoznatljiva je po izboru preduzetnika godine, a EU startap vikend organizuje od 2015.

 

„Naš program je globalnog tipa. U 60 zemalja ima ovakvih timova koji rade sa malim i srednjim preduzećima, koji rade sa startapima. Ono kako bismo ih mi povezali, kako bi oni mogli brže da izađu na ta tržišta, da se povežu sa svojim pirom na drugim pirom na drugim tržištima. E to je pravi naš doprinos“, kaže Mila Bjelaković, rukovodilac Odeljenja marketinga i komunikacija (EY Srbija).

Korist vikend edukacije u praksi pokazuje primer nekada startap učenika, a danas kompanije koja u jednoj godini može da zaradi 50 miliona dolara. Pomoć uzvraća finansiranjem jedne od tri simbolične nagrade za najbolji startap.

(RTS)


Ostavite komentar