Od Ritopeka do beogradskih pijaca cena trešanja pet puta skoči – kome su se osladile ove sezone

U Ritopeku kod crkve, otkupna stanica. Prva, od tri do reke. Trešnje za gledanje i probanje, krupne i slatke. U ponudi više sorti – šarene, crvene, sitnije i krupnije. Biraju vlasnici hladnjača. Berba je pri kraju. Kiša je prethodnih dana oštetila plodove, a sada pucaju od jakog sunca. A prodaja, kažu voćari, varira kao vreme. Tako je i sa cenama.

„Cena je prema robi, a i prodaja isto prema kvalitetu robe. Juče je cena bila 250 dinara, danas je 150“, kaže Živorad Simić.

Na pitanje što se cena promenila, kaže da to znaju otkupljivači.

U Ritpeku ima pet hladnjača i njihovi vlasnici naše trešnje izvoze u Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku. Prodaju ih za 900 dinara po kilogramu. U tu cenu ulaze njihovi troškovi – klasiranje, odnošenje otpada, struja za hlađenje, transport.

Stotinu metara niže je ponuda za nakupce, ali i niža cena. Kilogram trešanja košta od 50 do 120 dinara. Nezadovoljni su voćari, jer samo dnevnica berača je 4.000 dinara. Uz to, obezbede im po dva obroka i smeštaj.

„Po ovakvoj ceni, ovo nije isplativo ništa. Ulaganja mnogo ima, preparati su skupi, đubriva su skupa, radna snaga je skupa. Za preparate, za jedno prskanje 100 evra. Znači jedna pumpa 100 evra. Oprskaš 150 stabala, a ima 800“, navodi Slobodan Kolarević.

„Ima više robe neko potražnje. Mi ne možemo da nosimo na pijac, beremo svaki dan, ne možemo da beremo svaki drugi, propala bi. Tako da dajemo kad zaglavi, dajemo pošto zašto“, dodaje Sanja Nikolić.

Na beogradskim pijacama cena pet puta viša. Kilogram trešanja košta 600 dinara, kao cela gajbica od šest kilograma u Ritopeku. Zašto i kako cena toliko naraste za tih dvadesetak kilometara, najnejasnije je kupcima. Jasno je da i preprodavci imaju troškove, transport, zakup tezge, ali uglavnom nisu bili voljni da nam objasne svoju računicu.

Trešanja će biti još desetak dana, neće im cena padati iako prolaze, tvrde voćari. Ko ima novca, neka ih kupi, jer stigle su i kajsije, kruške, maline. Koštaju čak 1.000 dinara po kilogramu, a cene na pijacama ovog proleća teško padaju iako otkupna cena varira.

(RTS)