Od nade do realnosti – na listi RFZO novi inovativni lekovi za najteže bolesti

Do obolelih od najtežih bolesti stižu najsavremenije terapije. U utorak je zasedala Centralna lekarska komisija i na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osguranje (RFZO) našli su se novi inovativni lekovi – čak 22 terapije. Od toga, 16 su najsavremeniji lekovi za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja – karcinoma dojke, pluća, karcinoma prostate, ali i za bolesti za koje do sada nije bila dostupna terapija o trošku Fonda.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS da je to jako važna vest, pogotovo u momentu kada se nabavlja i dijagnostička oprema.

„Zahvaljujući toj opremi, sve veći broj oboljenja biće otkriven u ranim stadijumima i to će pratiti inovativne terapije“, ističe Radojević Škodrić.

Ističe da se na listi novih lekova koji su usvojeni nalaze ukupno 22 nova leka.

„To su lekovi koji do sada nisu bili na listi, nisu bili dostupni pacijentima o trošku države. Od toga, 16 su inovativni lekovi. To su lekovi koji omogućavaju drastično bolji kvalitet života i značajno produžavaju život“, objašnjava Radojević Škodrić.

Šest lekova sa spiska su terapijske alternative, navodi Radojević Škodrić i ističe da su to lekovi za bolesti za koje su i do sada postojale terapije o trošku države.

„Primer je multipla skleroza. Za gotovo sve oblike postoji terapija, ali postoji određen broj pacijenata koji najbolje reaguju upravo na terapijske alternative i one se sada nalaze na listi. To je slučaj i sa psorijazom. I za nju smo na listu stavili terapijske alternative“, naglašava Radojević Škodrić.

Od 22 nova leka na listi, 17 su za onkološke pacijente, navodi Radojević Škodrić.

„I dalje smo, nažalost, prva zemlja u Evropi po umiranju od malignih bolesti. I u svetu je poznat porast broja obolelih od malignih bolesti, gotovo je epidemija. Zahvaljujući ovim sredstvima uvodimo sve veći broj inovativnih lekova zahvaljujući kojim ne možemo da smanjimo broj obolelih, ali možemo da otkrivamo u ranim fazama, da se postigne maksimalna efikasnost terapije i time se drastično produžava život i poboljšava njegov kvalitet“, objašnjava  Radojević Škodrić.

Ističe da sada za sve tipove i stadijume karcinoma dojke postoje inovativne terapije. Takođe, na listu su stavljeni lekovi za karcinom prostate, karcinom pluća, maligni melanom, kolorektalni karcinom, karcinom jetre i maligno oboljenje krvi.

„Lekovi će se naći u bolnicama za tri do četiri meseca“

Sanja Radojević Škodrić naglašava da inovativni lekovi u Srbiji nisu više samo nada za pacijente, već realnost.

„Najvažnije je da se pacijenti na vreme javljaju na kontrole. Država je obezbedila najsavremenije aparate, najsavremenije lekove i ovo je realnost“, ističe Radojević Škodrić.

Naglašava da je važno da postoji kontinuitet u stavljanju inovativnih lekova na listu.

„Pre desetak godina, ukupno 21 inovativni lek je bio na listi, a sada smo ih samo u jednoj godini stavili 22. Ukupno, od 2017. godine, od kada postoji kontinuitet i drastično ulaganje države u inovativne lekove, stavljeno je 96 lekova – pet puta više u odnosu na pre deset godina“, navodi Radojević Škodrić.

Kaže da se sledeće nedelje potpisuju posebni ugoori sa kompanijama, nakon čega sledi usvajanje od strane Vlade Srbije i javna nabavka.

„Lekovi će se naći u bolnicama za tri do četiri meseca“, najavljuje Sanja Radojević Škodrić.

(RTS)


Ostavite komentar