Od centra Beograda do Surčina za pola sata – kako će izgledati pruga koja će voditi do Nacionalnog stadiona

Kada bude izgrađen deo pruge između Zemun polja i Nacionalnog stadiona, putnici će od centra grada do Surčina stizati za pola sata. Vozovi će od stanice Beograd centar ići brzom prugom do Zemun polja, a odatle će se odvajati deo koji vodi do Nacionalnog stadiona.

„Brzu prugu za Novi Sad prelazimo sa jednim nadvožnjakom. Iza toga, prelazimo auto-put E-70 do zone aerodoroma, imamo stajalište i prolazimo kroz naselje Surčin. Imaćemo, takođe, stajalište Surčin i dolazimo do lokacije Nacionalni stadion, gde imamo stanicu“, objašnjava Anita Dimoski, v. d. pomoćnika ministra za železnice i intermodalni transport.

Koje stanice su planirane

Na deonici od 18 kilometara, planirane su stanice Zemun polje i Nacionalni stadion i stajališta Singidunum, Aerodorom Beograd i Surčin.

Prugom, koja će imati dva koloseka i koja će biti isključivo za putnički saobraćaj, saobraćaće pet novih garnitura vozova, koji će moći da se kreću brzinom od 120 kilometara na sat.

Pruga će biti opremljena najsavremenijim signalno-sigurnosnim uređajima, a dužina perona, dostupnost i ostale tehničke karakteristike usklađene su sa everopskim standardima.

Na trasi će biti više inženjerski zahtevnih deonica.

„Kada izlazimo iz naselja Surčin, tu je nadvožnjak od kilometar i sto, koji treba da prevaziđe visinsku razliku. Nailazi se na kanal Galovica i na magistralni put, koji je pušten, Surčin – Novi Beograd. Iza toga, nailazimo na dalekovode i idemo ispod njih. Bitno je istaći da donje Surčinsko polje polovimo i iskorišćavamo prostor, tako što trasu pruge vodimo uz magistralni put Novi Beograd – Surčin“, kaže Dimoski.

Trebalo bi da do kraja godine bude urađena planska dokumentacija. Idejni projekat i građevinske dozvole do leta 2024. godine, kada se očekuje početak izgradnje pruge.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike