Obeležena slava bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu

Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo, uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, kao i velikog broja sveštenstva i vernika.

Vladika Kirilo je u besedi istakao da Prizrenska bogoslovija više od veka svedoči tajnu vaskrsenja na ovim prostorima.

„Silu vaskrsenja nosi naša Prizrenska bogoslovija posvećena svetoj braći Kirilu i Metodiju. Ona više od vek ipo svedoči tajnu svetog vasksenja na ovim prostorima. Bilo je uspona i padova u njenom radu zbog ratnih prilika, ali najduži prekid u radu imala je posle nemilih događaja 2004.godine  kada je po svedočenju vladike Teodosija do temelja zapaljena kao i hram koji je bio do temelja razrušen. Međutim, delom jake vere i duhovne snage i sile Hristovog vasksenja koje nose učenici Gospodnji, naš sveti vladika Teodosije učinili su da se na ovaj dan danas sakupljamo ovde i slavimo naše prosvetitelje koji su nas izveli iz mraka na svetlost prosvećenih naroda i da slavimo Vaskrslog Hrista Boga našega“, poručio je vladika Kirilo.

On je u ime svoje eparhije vladiki Teodosiju uručio orden svetih Petra i Pavla, u znak zahvalnosti za podršku koju Eparhija ruža Eparhiji južno-centralnoameričkoj., prenosi eparhija raško-prizrenska.

Vladika Teodosije je kazao da kao narod svedočimo da možemo i u teškom vremenu na strašnom mestu postojati.

„U vremenu kada se mnogi u ovom svetu trude da nas, naš narod, našu crkvu na svaki način ponize i kada se mnogi trude da kao narod nestanemo sa ovih svetih prostora i kada se mnogi trude i ulažu velike napore da pokažu da pravoslavni Srbi nisu Božji narod, mi svojom verom, svojim delima i svojim životom svedočimo ko smo i šta smo. Svedočimo da imamo ljubavi Božje u sebi, ljubavi za svoje bližnje, ali i za sve narode ovoga sveta, jer imamo Hrista raspetog i vaskrslog u sebi i Gospod nam upravo daje tu moć, tu ljubav, tu snagu da možemo biti ovakvi kakvi smo.

Kao narod svedočimo da možemo i u teško vreme na strašnom mestu postojati, nikada se u istoriji nije desilo ono što se desilo nama na ovim prostorima, braćo i sestre, ali nismo očajavali, nismo bili izgubljeni, ono čega smo se čvrsto držali to je crkva Božija, ove svetinje. I kada su naše svetinje bile raspete na krstu i kada su ih spalili i porušili i dalje se nismo odrekli njih nego smo ih opet silom Božjom obnavljali. Dokaz toga je i ovaj hram u kome služimo i sve svetinje grada Prizrena i šire, a najveći dokaz je naša Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija“, kazao je vladika Teodosije.

Na kraju svete Liturgije osveštani su slavski darovi povodom slave Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija, u prisustvu učenika i profesora Bogoslovije, kao i brojnoj vernika.

Nakon Liturgije sveštenstvo i vernici prošetali su centrom Prizrena do zgrade Bogoslovije gde je održana svečana akademija na kojoj su se učenici predstavili bogatim programom.

Zamenik rektora bogoslovije otac Isidor je istakao da je bogoslovija mesto koje obrazuje buduće značajne ljude, ali i da ih uči da drže tradiciju koju ova škola baštini.

„Bogosloviju treba posmatrati i u širem smislu kao obrazovne,vaspitne i crkvene ustanove i ona u tom smislu ima izuzetan značaj jer je ona mesto gde se obrazuju budući važni i značajni ljudi našeg naroda, a sa druge strane ona je značajna zato što je na ovim prostorima situacija takva kakva jeste i što ova deca stasavaju u ovim okolnostima, u ovom mestu, učeći se da drže tradiciju koju baštini ova škola, a opet želeći da sve to sažmu u sebe  i prenesu novim generacijama“, kazao je otac  Isidor.

(RTS)