Obeležena 65. godišnjica osnivanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u Beogradu osnovana je 1958. godine kao Dispanzer za lečenje alkoholičara. Tokom godine, kako navode iz bolnice, obave više od 54.000 pregleda i imaju više od 700 hospitalizacija.

Kako kažu, njihova glavna misija je briga o pacijentima i stalno unapređivanje znanja zaposlenih, uz korišćenje najsavremenijih zdravstvenih metoda.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Diana Raketić, govoreći na temu „Bolesti zavisnosti – juče, danas, sutra“, rekla je da su veoma dostupni i droga i alkohol, pa su uz patološko kockanje i zavisnost od video igara, uvedene kategorije hemijskih i nehemijskih zavisnosti.

„Važno da se podigne svest koliko su droge opasne, da sprečimo šta možemo sprečiti, da smanjimo štetu i preveniramo. Današnji simpozijum ima ideju da poruči da smo mi spremni da pomognemo ljudima i ohrabrimo ih da potraže pomoć“, istakla je Raketić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je na simpozijumu da se „bolesti zavisnosti izdvajaju od drugih time što ne napadaju samo telo, već i dušu čoveka, menjaju njegovu ličnost, utiču na odnose u porodici i najčešće vode do njenog raspada“. 

„Tako narušavaju i mentalno zdravlje najbližih članova porodice koji od zavisnika proživljavaju teška i bolna iskustva“, istakla je Grujičić.

Ministarka je napomenula da je novembar mesec kada najviše govorimo o bolestima zavisnosti, jer je posvećen tom ozbiljnom problemu. Kako kaže, na to nas organizovanjem današnjeg simpozijuma podseća i vodeća institucija za prevenciju i lečenje svih oblika zavisnosti – Specijalna bolnica za lečenje bolesti zavisnosti.

Kako kaže, već zajedničko ime ovih bolesti „zavisnost“ upućuje na uzrok svih njih, na potrebu da se pacijent veže za uzrok svoje zavisnosti.

 

(RTS)


Ostavite komentar