Obeležavanje godišnjice pogibije potporučnika Leovca u Pljevljima

Delegaciju je predvodio načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović, a činili su je sekretar Ministarstva odbrane, pukovnik Nebojša Nikolić, Nikola Banjac i Mile Rosić iz kabineta ministra odbrane, potporučnik Saša Radojević, zamenik komandira karaule Košare i saborac, i izaslanik odbrane Srbije u Crnoj Gori, potpukovnik Vladimir Tešić.

General Zogović preneo je porodici Leovac pozdrave ministra odbrane Miloša Vučevića i u njegovo ime uručio Zlatnu plaketu Ministarstva odbrane ocu heroja sa Košara, Milu, a bajonet sa posvetom bratu Pavlu, prenosi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Obraćajući se okupljenima, general Zogović je rekao da danas odaju počast Obiliću našega vremena, potporučniku Predragu Peđi Leovcu, junaku koji je svoj život prineo na oltar otadžbine i oltar slobode svoga naroda i stao u besmrtni stroj naših predaka, među najveće junake našega roda koji su vojevali za slobodu.

Podsetio je da se pre 25 godina, na današnji dan, „izvršavajući vojničku dužnost hrabro i čestito na Košarama, Peđa Leovac viteški borio i u toj borbi dao svoj život braneći ono što je najsvetije – svoj rod i zemlju svojih predaka“.

Vence kraj večne kuće heroja sa Košara položili su i članovi porodice Leovac, prijatelji i građani okupljeni u kulturnom centru „Predrag Peđa Leovac“ u Pljevljima, saborci i predstavnici opštine Pljevlja. Saborci, okupljeni u udruženje boraca, uručili su oficirsku sablju porodici Leovac.

Porodica Leovac izrazila je zahvalnost svima koji neguju i čuvaju uspomenu na njihovog sina i njegovu hrabrost i čine da njegovo ime ne prekrije veo zaborava.

Predrag (Mila) Leovac, potporučnik Vojske Jugoslavije, rođen je 20. decembra 1975. godine u Pljevljima u Crnoj Gori. 

Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske, smer pešadija.  U toku borbenih dejstava na Kosovu i Metohiji, potporučnik Leovac bio je u sastavu 53. graničnog bataljona, na dužnosti komandira voda. 

Poginuo je u borbi protiv albanskih terorista 14. aprila 1999. godine, u rejonu sela Košare kod Đakovice. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Ulica u Pljevljima u kojoj živi porodica Leovac nosi ime Predraga Peđe Leovca.

(RTS)