Nova ruta migrante vodi u zapadnu Srbiju, žandarmerija na ulicama

U godini u kojoj se navršila decenija migrantske krize, posle severa i juga zemlje, na red je došao i zapad. I tamo policija pojačano radi na suzbijanju iregularnih migracija na teritoriji Malog Zvornika, Ljubovije, Loznice i Banje Koviljače.

Zamenik načelnika Uprave granične policije i rukovodilac štaba u Malom Zvorniku Branislav Šalipurević kaže da su na terenu svakodnevno pripadnici Žandarmerije, Uprave granične policije i Uprave saobraćajne policije.

„Tu su i pripadnici policije opšte nadležnosti koji, svi zajedno, sprovode kontrole iregularnih migracija kretanja i njihovih ruta, i uvereni smo da će to doprineti osećaju bezbednosti građana i njihove imovine na ovom prostoru“, kaže Šalipurević.

Štabovi oko Drine i dobro iskustvo sa severa zemlje

U iščekivanju ilegalnog prelaska granice, migranti svoja skloništa najčešće traže u napuštenim objektima, ili u vikendicama, zbog čega su često prigovarali i meštani. Poslednji sukob među migrantima dogodio se u martu prošle godine, kraj puta Loznica-Banja Koviljača, a za epilog je imao ubistvo jednog Avganistanca.

„Prilikom presecanja rute prema Subotici, ruta je krenula prema našem okrugu i prema ove tri lokalne samouprave“, kaže načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović.

Upućeni podsećaju da je pojačano prisustvo policije na granici sa Mađarskom uglavnom bilo usmereno na borbu protiv krijumčara, koji su se oružano sukobljavali.

„Migracije i dalje intezivne“

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže da migracija koja je išla ka severu sada ide ka Bosni i Hercegovini.

„Ona je intezivna, i u tom smislu prisustvo policije ima za cilj da se izbori sa njom – ali podsetiću da je to jako teško na novom terenu koji je poprilično razuđen, a to je naša granica sa Bosnom, da se za kratko vreme, i u prisustvu policije nešto postigne. Prosto, migracija kod nas i dalje dolazi i ona nije zaustavljena“, ističe Đurović.

Prethodno su formirani štabovi u Subotici, Dimitrovgradu i Preševu, gde MUP pojačano radi sa namerom da spreči iregularnu migraciju.

(RTS)


Ostavite komentar