Nikola Mirkov – čovek koji je ceo život utkao u RTS

Osnivač Galerije RTS-a, pokretač „Kulturnog dnevnika“, „Malog dnevnika“, namenjenog deci, i dokumentarnog serijala „Zaboravljeni umovi“. Do pre nekoliko meseci, dok ga bolest nije sprečila, Nikola Mirkov bio je i predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo i Izdavačkog odbora RTS-a.

Bio je poštovalac umetnosti, starih knjiga, istorije, kulture, po završenim studijama ekonomije i profesor u Brodarskoj školi.

“Predavao sam sve što sam znao, više se ni ne sećam kako mi se predmet zvao, ali uglavnom nosio sam sve, sav svoj nemir, svoju otuđenosti, to svoje prepoznavanje umetnosti, odanost prema moralu i zajedničkom življenju i to sam sve pokušavao da pretopim na tim časovima. Sećam se dobro, svojevremeno Munkova izložba je bila u Beogradu, došao sam na čas i rekao – sad ste gotovi. Onda je ustao, sećam se imena njemu, Ljuba Krbac i rekao – danas nećeš moći, rekao sam zašto, pa išli smo na Munka. Onda je on pokupio ceo razred, bio je najjači, najrazvijeniji i naterao ih da gledaju Munkovu izložbu“, govorio je Mirkov u RTS-ovoj emisiji „Tako stoje stvari“.

Školske klupe zamenio je Radio Beogradom – najpre kao novinar a potom i urednik „Novosti dana“, „Dnevnika“ i „Radioskopa“.

“Mi smo tada osetili da se taj radio menja, i osetili njegovu pravu prirodu, da je on najbrži i najistinitiji medij i da njegove slabosti – naravno, ne može se radio porediti s televizijom –  ali da i te slabosti znače neko moguće preimućstvo. Pa smo onda demistifikovali, razbili smo tu važnost informacije i tog čoveka koji prenosi samo tuđe stavove, patetično i bog zna kako sudbonosno, i taj radio otvorili“, izjavio je Mirkov.

Bio je urednik „Programa 202“. Odatle odlazi na televiziju kao urednik Zabavno-rekreativnog programa, ali se ubrzo vraća svom Radio Beogradu.

“Uvek ću pamtiti njegov autoritativni glas. Bio je jedan od najobrazovanijih ljudi koje sam znao, bio je snažna ličnost, lider, čovek koji dominira redakcijom. I radio je sve poslove, novinarske, uredničke, ceo život je utkao u RTS, ali je najviše voleo Radio Beograd“, rekao je direktor Radio Beograda Milan Nedić.

Godine 1991. sa mesta direktora Radio Beograda sa nekoliko najbližih saradnika smenjen je iz političkih razloga i prinuđen da napusti RTS, a ubrzo i zemlju. Nakon tri godine, vraća se u Srbiju, a u julu 2001. i u svoj RTS – na mesto urednika Kulturno-umetničkog programa.

Od 2006. bio je direktor Televizije Beograd, nakon smrti Aleksandra Tijanića i vršilac dužnosti generalnog direktora RTS-a, što ostaje do 2015.

(RTS)


Ostavite komentar