Neki pacijenti operaciju čekali duže od decenije – kako je jedinstvena lista ubrzala procedure

„Ja sam sa dva štapa išao. Znate kako sam poslednji put otišao u RFZO? Četvoronoške. I, verujte mi, tako mi ovog krsta i moja tri prsta Milorad Atanacković je 25. maja na Spasovdan spašen svih muka i problema“, kaže 63-godišnji Milorad tek nekoliko dana posle operacije kuka koju je imao u Opštoj bolnici u Pančevu.

Milorad je bio na listi čekanja u drugoj ustanovi, zdravstveno stanje se pogoršavalo i, kako kaže, poziv iz RFZO stigao je u pravom trenutku.

„Dvadesete godine sam operisao levi kuk, prošlo je tri godine kako sam bio na listi čekanja na Banjici na ortopediji i kada sam dobio dopis od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Ljudi moji, nemate pojma koliko sam bio srećan. Ja nisam verovao samom sebi“, dodaje Milorad.

Doktor Slobodan Ovuka iz Opšte bolnice Pančevo kaže da mogu da operišu pet do 10 takvih pacijenata mesečno.

„S obzirom na to da je naša lista čekanja tri meseca, kao da je i nema, mi možemo da pomognemo da se jedinstvena lista čekanja u Srbiji smanji“, navodi Ovuka.

Na jedinstvenoj listi čekanja 14.800 ljudi

Na toj jedinstvenoj listi svih klinika za ortopediju u Srbiji u ovom trenutku je 14.800 građana. RFZO je analizirao kadrovske i tehničke kapacitete svih klinika za ortopediju i napravljen je plan preusmeravanja pacijenata.

„Kriterijumi su dužina čekanja preko dve godine i zdravstveno stanje pacijenata. Pritom, oni pacijenti kojima je pogoršano zdravstveno stanje imaju prednost u odnosu na pacijente kojima je nepromenjeno zdravstveno stanje. Pored toga, vodiće se računa da se pacijenti usmere u bolnice koje su najbliže njihovom mestu boravka“, objašnjava prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Svi pacijenti mogu da se izjasne

Pored Pančeva, prve operacije u okviru programa urađene su u Opštoj bolnici u Zrenjaninu i kliničko-bolničkim centrima Zvezdara i Zemun.

„Preostalih 300 pacijenata koji se sada nalaze na pregledima biće operisani u naredna dva meseca, a ostali koji su se izjasnili do kraja godine. Naravno, svi pacijenti koji se još nisu izjasnili, imaju pravo da se izjasne i za njih će se napraviti od jeseni dalje plan preusmeravanja. Da napomenem da svi operisani pacijenti imaju pravo na rehabilitaciju u trajanju od 21 dan o trošku države u 19 različitih banja“, ističe direktorka RFZO.

U ovom trenutku o promeni zdravstvene ustanove za operaciju izjasnilo se 1.300 građana sa jedinstvene liste čekanja. Najviše je pacijenata Instituta za ortopedske bolesti Banjica, ustanove koja je bila u kovid režimu, a potom je otpočelo i njeno renoviranje, tako da ne radi u punom kapacitetu. U program je uključena 31 zdravstvena ustanova.

(RTS)