Nekada je svaki deo grada imao svoje pozornike – građanima danas pomaže „Micko“

Šef Odseka za razvoj policije i organizaciju u Upravi policije potpukovnik Marko Radovanović rekao je za RTS da su policijski službenici svakodnevno prisutni na javnim mestima, u lokalnim zajednicama i na području škola i da MUP time čini da se građani osećaju sigurno.

„Pored toga, MUP posebnu pažnju posvećuje preventivnom delovanju i razvoju komunikacije i saradnje i sa građanima i sa zajednicom, a sve u istom cilju, da se osećaju sigurno i da budu bezbedni“, naveo je potpukovnik Radovanović.

Nekada je svaki kraj u Beogradu i drugim većim gradovima imao pozornike. Policija danas ima mobilni informativni centar, koji se u žargonu skraćeno naziva „Micko“.

„Svake godine mobilni informativni centar bude angažovan na području svih policijskih uprava u Republici Srbiji, a u nekima i po više puta. Prošle godine, mobilni informativni centar je posetio 117 gradova, opština i naseljenih mesta i tom prilikom policijski službenici su ostvarili preko 30.000 kontakata sa građanima“, objasnio je Radovanović.

Istakao je da se trude da odu i u udaljena mesta, koja nisu gradska jezgra i da su nailazili na pozitivan utisak građana u tim mestima, pošto su navikli da pojavu policije povezuju sa nekom intervencijom ili drugim postupanjem policije.

„Policijski službenici dolaze u te lokalne sredine i kao deo te zajednice razgovaraju sa građanima o svim problemima koje oni imaju, o temama koje policijski službenici prenose i upoznaju građane“, dodao je Radovanović.

Kako je objasnio, najveće oduševeljenje „Micko“ izaziva kod najmlađih, a u subotu je na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizovana promocija projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, tokom kojeg je više od 400 učenika razgovaralo sa policijskom službenicima.

Razgovor sa potpukovnikom Markom Radovanovićem u celosti pogledajte u video-snimku na početku teksta.

(RTS)