Nedelju dana posle tragedije – da li su učenici iz „Ribnikara“ spremni za planirani povratak u klupe

Slika na ulazu u školu šesti dan podseća na tragediju u kojoj je stradalo osmoro dece i čuvar. Ta vrata su otvorena samo za odrasle. Deca nižih razreda koja od juče dolaze u produženi boravak ulaze sa druge strane.

Sutra će istim putem u učionice moći i ostali đaci. Umesto uobičajene nastave, deci će biti pružena podrška i otvoren razgovor. Lekcije i udžbenici biće otvoreni kada i učenici i nastavnici procene da je za to došlo vreme.

„Dominantan stav da deca što pre krenu, različita mišljenja o modelu i prostoru gde da se krene u školu, od mišljenja da se vratimo u našu zgradu, ali zaista mišljenje svih roditelja je da treba što pre da se krene, i mišljenja stručnjaka koja se bave mentalnim zdravljem je da ova škola treba da bude mesto povratka“, rekao je Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“.

I članica Saveta roditelja Milena Vasić navela je da je jedinstven stav da deci treba povratak u školu, ali ne na tom mestu.

„Susret je neminovan, niko ne beži ni od toga ni od razgovora, nama je to potrebno ali ne na tom mestu, gde prolaze mala deca i pitaju je l’ ovde groblje naših drugara“, istakla je Milena Vasić.

U ostalih 1.800 škola u Srbiji nastava se odvija regularno, a strah polako nestaje, kažu nastavnici. U pojedinim školama zabranjena je upotreba telefona i odloženo ocenjivanje. Ohrabruje ih prisustvo policije.

„Trudimo se da ovo prevaziđemo zajedničkim snagama, timski, imali smo savet roditelja u četvrtak kako bismo čuli i roditelji i kako bismo zajednički mogli da delujemo dalje“, rekla je Ivana Joksimović, direktorka OŠ „Dositej Obradović“ u Požarevcu.

I narednih dana roditeljima, nastavnicima, đacima na raspolaganju je pomoć i podrška psihologa i psihijatara. Napominju da deci treba pristupiti pažljivo i bez pritiska.

„Često se ovih dana čuje razgovarajte sa decom, u stvari je poenta da čujemo pre svega dete, da ne vidimo dete onakvim kakvim mi želimo da ono bude nego da čujemo kakvo ono stvarno jeste. To jeste kanal, pre svega da čujemo, slušamo, a onda započinje razgovor“, navela je Nataša Stojanović, pedagog Gimnazije „Sveti Sava“ u Beogradu i član Tima za psihološke krizne situacije.

Psihijatar Vladimir Diligenski poručio je da deci nikako ne treba sprečavati da se druže.

„Deca vole da se druže, njima je suštinska potreba da se druže, to im nikako ne sprečavati, na neki način oni tu elaboriraju ono što imaju da elaboriraju i pokušavaju da nađu najbolje rešenje za svoje učenje, da dobiju dobre ocene, kraj je godine i da se to što pre vrate u svoj kolosek“, istakao je profesor Diligenski.

Za povratak na kolosek potrebno je vreme. Otac koji je u drugoj tragediji izgubio 15-godišnju ćerku, poručuje – važna je podrška sistema i stručnih ljudi.

„To je ono što je nama najviše nedostajalo u danima kada se i tragalo za Tijanom i kasnije nakon saznanja da je Tijana bila mrtva i to je nešto što danas savetujem svim ljudima koji rade sa porodicama ali i porodicama – da zatraže stručnu pomoć“, naveo je Igor Jurić.

Pomoć porodicama nastradalih u tragediji u „Ribnikaru“ moguće je uputiti i preko namenskih računa, otvorenih na inicijativu roditelja, škole i njenih nekadašnjih učenika.

(RTS)