Nastavljeni protesti poljoprivrednika

Protesti poljoprivrednika u Bogatiću i dalje traju. Blokirana je centralna raskrsnica.

Dvojica najvećih proizvođača u Mačvi juče su prosuli 2,4 tone mleka koje im nisu otkupljene. Za sirovo mleko koje su hteli da daju u humanitarne svrhe, kažu da im se niko nije javio.

U Pančevu su blokirana oba puta ka Beogradu.

Trećeg dana protesta, subotički paori su ponovo traktorima blokirali Štrosmajerovu ulicu koja vodi do Gradske kuće. Kažu da nastavljaju proteste do ispunjenja zahteva.

Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice, kaže za RTS da nije primio poziv iz Vlade Srbije na pregovore, „iako imaju naše telefone“.

Kao meru radikalizacije protesta najavio je blokiranje podvožnjaka kod železničke stanice od 14.30 časova.

Nakon 48 sati provedenih u industrijskoj zoni, požarevački poljoprivrednici blokirali su Đerdapsku magistralu kod Požarevca. Tvrde da ostaju tu do ispunjenja zahteva.

Predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković razgovarali su sa dva stočarska udruženja o njihovim zahtevima da se podignu prelevmani na uvoz tvrdih sireva na 300 dinara, ograniče trgovačke marže na mlečne proizvode i da se u Ministarstvu poljoprivrede pita struka.

Vlada Srbije ranije je saopštila da je tokom razgovora sa poljoprivrednicima više puta naglasila da jedino što ne može da ponudi je zagarantovana cena mleka, jer tako nešto nije moguće učiniti sa cenom bilo kojeg proizvoda.

Predsednica Vlade Srbije pozivala ih je na nastavak razgovora u bilo kojem trenutku.

Poljoprivrednici danima protestuju širom Srbije nakon što su predstavnici više poljoprivrednih udruženja u ponedeljak razgovarali u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Odbora za poljoprivredu i Narodne seljačke stranke Marijanom Rističevićem, a posle sastanka su izjavili da nisu zadovoljni razgovorom jer, kako su rekli, nije ispunjen nijedan njihov zahtev.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike