Nastavlja se akcija besplatnih preventivnih pregleda, uključena i provera dece

Fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta biće organizovani od 8 do 17 sati u svim zdravstvenim ustanovama, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem, navodi se u saopštenju. 

Svi građani, takođe, u istom periodu mogu bez zdravstvenog osiguranja, zakazivanja i uputa  u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova mogu da provere krvnu sliku i hormone štitaste žlezde, izmere krvni pritisak, obave pulmološki pregled i urade tumor markere prostate.

Ministarstvo navodi da će svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća. 

Pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće u toku naredne nedelje upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje, podseća Ministarstvo.

Apelovalo je, takođe, na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

(RTS)