Nakon okršaja migranata kod granice sa Mađarskom, patrolira Žandarmerija – ekipa RTS-a pratila akciju

Nedaleko od puta,u grmu, patrola Žandarmerije pronalazi šator. U njemu dva migranta, namirnice i sve što je potrebno za pripremu obroka. Pretresaju ih i proveravaju stvari. Na ovim prostorima ima i naoružanih migranata, pa su prilikom pretresa posebno oprezni. Ovakve patrole pripadnici novosadskog odreda Žandarmerije sprovode svakodnevno u popodnevnim časovima.

Prvo obilaze centar grada i prometne ulice, a potom idu u seoske atare gde su neretki okršaji migranata. 

„Prilikom naših patrola posebnu pažnju obraćamo na taksi vozila koja prevoze migrante do određenih destinacija, lokacija, takođe obraćamo pažnju na lokalne ulice i ukoliko uočimo veću grupu migranata, vršimo njihov pregled, kontrolu. Ukoliko su bezbednosno interesantni, sprovode se do policijske uprave ukoliko nisu, upućujemo ih u kamp“, kaže pripadnik novosadskog odreda Žandarmerije.

Kod supermarketa, gde je početkom ovog meseca, od posledica ranjavanja vatrenim oružjem, preminuo jedan migrant, pojačana je pažnja iskusnih žandarma. Proveravaju sumnjiva lica, pregledaju im stvari. Građanima Subotice ovo je postao, čini se, uobičajen prizor.

„Lokalno stanovništvo lepo reaguje na Žandarmeriju, pozdravljaju nas, deca pogotovu, kao da imaju neki osećaj sigurnosti kad smo mi tu“, kaže pripadnik novosadskog odreda Žandarmerije.

Žandarmerija je u Subotici i široj okolini grada svakodnevno nakon poslednjih okršaja kada je u Hajdukovu, mestu nedaleko od Subotice, ka granici sa Mađarskom, jedan migrant ubijen, a tri ranjena vatrenim oružjem.

„Mi nastavljamo da obavljamo policijski posao u cilju održavanja stabilnog JRM u cilju zaštite bezbednosti svih građana i kontinuiramo preduzimammo mere i radnje na dislokaciji iregularnih migranata i njihov smeštaj u prihvatne centre na području RS“, kaže Igor Velimirović, načelnik PU Subotica.

U Srbiji postoji 18 prihvatnih centara u 10 gradova, u njima je smešteno oko 3.200 osoba, dok mesta ima za još 2.500 migranta.

O početka migrantske krize, pa do danas prema procenama kroz Srbiju je prošlo oko milion i po migranta, trenutno ih je kako neki procenjuju oko 5.000, mnogi od njih smešteni su u prihvatnim centrima.

(RTS)


Ostavite komentar