Najsavremeniji mamograf počeo da radi u leskovačkoj bolnici

Preventivni mamografski pregled pre 18 godina bio je spasonosan za Leskovčanku Katarinu Rajković. Otkriven joj je karcinom dojke u ranom stadijumu i odmah hiruški odstranjen.

„Osamnaest godina živim kao da mi apsolutno ništa nije. Prosto se nekad zaboravim da sam operisana. Zato mnogo vredi i apelujem ženama da slobodno odu na preventivne preglede,“ kaže Katarina Rajković iz Leskovca.

Umesto starog, analognog mamografa koji je prestao da radi pre tri i po godine, u leskovačkoj opštoj bolnici u funkciji je novi, digitalni aparat 3D tehnologije. Sa njim se sada radi više, brže i bolje. Pre podne dijagnostički a po podne preventivni mamografski pregledi za žene od 45 do 69 godina.

„Prednost je negde oko 65 posto veća, odnosno senzitivnost kod otkrivanja najmanjih promena odnosno mikrokalcifikata koji su u stvari glavni parametar za rano otkrivanje raka dojke. Znači, biće preciznija dijagnostika i za 20 odsto manje zračenje,“ napomenuo je načelnik radiološke službe Opšta bolnica Leskovac Miodrag Janković.

Od karcinoma dojke u Srbiji godišnje oboli oko 4.500 žena, a umre 1.700. Još 18 zdravstvenih ustanova širom Srbije dobiće najsavremeniji mamograf.

„Na ovaj način ne samo da ćemo smanjiti liste čekanja, uraditi prevenciju već ćemo na taj način otkriti promenu u samom početku kada je moguće izlečenje. Dakle, drastične promene ne samo za građanke Leskovca već i za sve žene u Srbiji. Ja neću govoriti o procentu obolevanja jer jedna majka, jedna sestra, jedna ćerka je sto posto za porodicu,“ kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

U Leskovac stiže i magnetna rezonanca do kraja godine. Do tada će biti kompletno renovirano levo bolničko krilo. Još godinu dana je potrebno za rekonstrukciju desne strane i izgradnju novog urgentnog centra.

„Srbija, samim tim i Leskovac, biće u krugu onih zemalja koje bacaju akcenat na preventivu, da će naši pacijenti imati bolje uslove za kvalitetnije lečenje u ovoj našoj bolnici, kvalitetniju opremu za dijagnostiku i imaćemo mlade stručne kadrove,“ rekao je direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević.

Sa oko pet milijardi dinara, koliko ulaže država, rekonstrukcija i opremanje leskovačke opšte bolnice biće završeni do januara 2025.godine.

(RTS)


Ostavite komentar