Najopasnije tačke u Beogradu – nesreća na Zrenjaninskom putu otvorila pitanje bezbednosti u saobraćaju

Radnici su danas popravljali oštećenja u kafiću na Zrenjaninskom putu, nastala u četvrtak kada je u njega uleteo automobil i jedna osoba je poginula, a tri povređene.

Vlasnik, koji nije želeo pred kamere, rekao je za RTS da su građani već nekoliko puta prikupljali potpise za peticije kojima su zahtevali da se na ovom delu postavi bankina.

Na uključenju sa sporednog puta na Zrenjaninski put postoji semafor, ali je to i mesto koje vozači koriste za polukružno okretanje.

Građani sa kojima je razgovarala ekipa RTS-a navode da je raskrsnica nepregledna, kao i da se na tom delu puta i dalje vozi brzo i da nesreće nisu retkost.

U Rakovici automobili tri puta uletali u isto dvorište

Takvih opasnih mesta ima još u gradu. U Rakovici su jednoj porodici čak tri puta u dvorište uletali automobili, a jednom i kamion.

Očigledno je da na takvim mestima postoje problemi sa saobraćajnicom, ali se često godinama ne rešavaju.

Stručnjak za saobraćaj Milan Božović navodi da su nesreće česte kada se kuće nalaze na krivinama.

„Mnogo veći efekti se postižu građevinskim merama i nekim drugim merama nego samim postavljanjem saobraćajnih znakova. Najefikasnije rešenje jeste da tu odu revizori bezbednosti saobraćaja, da urade procenu trase puta do nastalog saobraćaja i nezgode, i da daju svoj izveštaj kako bi se znalo u kojem smeru dalje da se radi“, naveo je Božović.

Najkritičnije na magistralnim putevima

U Beogradu, Obrenovački, Smederevski, Zrenjaninski put i Ibarska magistrala su najkritičnije zone, ali se na ovom spisku nalazi i nekoliko gradskih bulevara i određene ulice u pojedinim naseljima.

„Recimo Kaluđerica, ima nešto na Banovom brdu, u Žarkovu, i to su, uglavnom, putevi i ulice koji su u usponu i koji imaju prekrivine duge pravce, a onda krivinu. U toj krivini, posebno zimi, ukoliko dođe do prolivanja vode, izlivanja kanalizacije, pa to poledi ili smrzne ili tu ima snega, tu se očekuje izletanje i udar u dvorišnu ogradu ili udar u kuću“, istakao je Božović.

Veštačenjem se utvrđuju uzroci svakog udesa i najčešće je to kombinacija nekoliko faktora. Istraživanja u svetu pokazuju da je čak trećina saobraćajnih nesreća posledica neispravnosti puta.

(RTS)


Ostavite komentar