Najnerazvijenijim opštinama u Srbiji po 7 miliona dinara za unapređenje komunalne infrastrukture

U kategoriji najnerazvijenijih su 44 opštine. Neke nisu konkurisale – nisu imale volje ili znanja da napišu projekat, pa ih je devet ostalo bez besplatnog novca za upnapređenje osnovne infrastrukture.

„Mi smo se javili na ovom konkursu za izgradnju trotoara u centru Bojnika. Ukupna vrednost projekta je bila oko 12 miliona dinara. Na konkursu od Ministarstva smo dobili sedam miliona dinara i naše učešće je oko pet miliona“, navodi Nebojša Nenadović, predsednik opštine Bojnik. 

Miroslav Marković, predsednik opštine Svrljig ukazuje da je Opština Svrljig dodala još dva miliona tako da će za sumu od devet miliona asfaltirati jedan lokalni put.

„Sredstva ćemo iskoristiti da asfaltnim putem spojimo dva naša naselja na teritoriji opštine“, kaže navodi Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće.

U opštinama koje su potpisale ugovore za sufinansiranje živi najmanje 800.000 ljudi.

„I u skupštini i na Vladi sad sam tražio da se poveća budžet ovom ministarstvu. Takođe, da se povećaju i transferi lokalnim samoupravama bar nerazvijenim opštinama. Nadam se da će buduća vlada da čuje to“, kaže Novica Tončev, ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština.

Kaže za deset godina transferi opštinama nisu povećani iako je u međuvremenu bruto domaći proizvod udvostručen. Da bi i njima, posebno najnerazvijenijima, krenulo na bolje preduslov je bolja infrastruktura, jer bez nje investitore neće dočekati.

(RTS)


Ostavite komentar