Na sajmu naoružanja Partner 26 novih sistema, stiže i prvi transportni avion C-295

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović rekao je za RTS da će između dva sajma naoružanja „Partner“ razvijeno je i uvedeno u upotrebu oko 60 novih sistema, na ovogodišnjem sajmu biće prikazano 26 novih sistema među kojima je artiljerijski sistem „perun“

„Nebo iznad Beograda, u ponedeljak, preleteće novi Erbasov transportni avion C-295 nabavljen za Vojsku Srbije. Na sajmu će moći da se vidi novi teški protivavionski sistem i nekoliko novih lakih protivavionskih sistema“, dodao je Miloradović.

Više od 150 izlagača iz 18 zemalja predstaviće se na ovogodišnjem „Partneru“. Akreditovano je 7.000 profesionalna učesnika iz čak 74 zemlje. Najavljeno je i prusustvo 30 visokih delegacija, na nivou ministara i načelnika generalštaba.

Procenjuje se, kaže Miloradović, da će ovaj sajam biti za 25 odsto veći od prethodnog, održanog 2021. godine.

“Državno i vojno rukovodstvo i Vlada Srbije obezbedili su jedan vrlo povoljan ambijent za razvoj odbrambenih tehnologija. Tačno na vreme, ova dešavanja u svetu, naročito oko rata u Ukrajini, jasno dokazuju da je to bila ispravna strategija. Neki rezultati tog dinamičnog razvoja odbrambenih sposobnosti naše zemlje i sposobnosti naše vojske se već pokazuju. Nijedan od tih složenih vojnih sistema se ne može ni razviti, ni napraviti, ni isporučiti za nekoliko meseci. Sve to traje godinama i mi sad imamo, a imali smo prilike i javnosti mogli da vidi, kao i na Batajnici u aprilu one stotine razvoja“, ističe Nenad Miloradović.

(RTS)


Ostavite komentar