Na putevima do 10 centimetara snega – četiri deonice neprohodne, problemi sa strujom u pojedinim delovima

Sneg koji je prethodna dva dana padao u delovima Srbije napravio je probleme meštanima pojedinih sela koja su bez struje, a posla je bilo i za spasioce koji su iz zavejanog autobusa na putnom pravcu Vranje – Kriva Feja, kod Sokolovca, evakuisali građane.

Vanredna situacija je u Sjenici i Vranjskoj Banji, a ka tome vodi i situacija u Novoj Varoši i Crnoj Travi. Najteže je u prijepoljskom, sjeničkom i ivanjičkom kraju. Ekipe putara i Elektrodistribucije Srbije su na terenu.

Evakuisano 30 osoba, spaseno njih 17

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Miloš Milenković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavio je da i dalje ima manjih poteškoća u saobraćaju u opštinama Sjenica, Tutin i Babušnica, gde ekipe rade na pročišćavanju putnih pravaca.

„Smiruje se situacija, ali smo i dalje u punoj pripravnosti i spremni da reagujemo“, kaže Milenković, ističući da su tokom prethodna dva dana imali ukupno 31 intervenciju na teritoriji cele zemlje, kao i da je evakuisano 30 i spaseno 17 osoba.

Problemi sa strujom

Milenković napominje da  građani na teritoriji Novog Pazara, Prijepolja, Sjenice, Priboja, Ivanjice, Svrljiga, Knjaževca, Vlasotinca i Babušnice, imaju problema sa strujom zbog snega, ali da ekipe rade na otklanjanju kvarova.

Pozvao je, takođe, da građane da provere prohodnost putnih pravaca i da se ne oslanjaju na aplikacije, koje vode ka određenim lokacijama. „I zbog manje količine snega, ljudi mogu da ostanu zavejani“, upozorava Milenković.

Prognoza za danas

Današnja temperatura biće viša od jučerašnje i iznosiće od 4 do 11 stepeni, a posle podne i krajem dana može se očekivati sneg u brdsko-planinskim delovima.

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Ovog jutra putevi prvog i drugog prioriteta su prohodni, mada na pojedinim deonicama ima snega do 10 centimetara.

JP „Putevi Srbije“ saopštili su da su neprohodni putevi trećeg prioriteta Predejane – Crna Trava, Kumanica – Preko Brdo – Duga Poljana, Odvraćenica – Preko Brdo i Raška – Kuti – Odvraćenica.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

JP „Putevi Srbije“ savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

(RTS)


Ostavite komentar