Na mamografu ispred RTS-a više od 2.000 pregleda, 130 žena upućeno na dodatnu dijagnostiku

Interesovanje za mobilni mamograf koji se u oktobru nalazio ispred RTS-a bilo je veliko, tako da će se u Takovskoj nalaziti i prva dva dana novembra. Produžavano je i radno vreme i vikendom i radnim danima.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović rekla je da je od 2.10, kada je počeo sa radom mobilni mamograf ispred RTS-a, zakazano 2050 pregleda.

Dosad je urađeno 1935 pregleda, a u toku je očitavanje mamografskih zapisa, rekla je dr Jovanović. Istakla je da je dosad očitano 1000 nalaza, kao i da je 130 žena upućeno na dodatnu dijagnostiku.

„Kod  pet su, nažalost, utvrđene promene koje su visokosuspektne na maligni proces“, rekla je Jovanovićeva.

Poručila je da ovakva akcija daje podršku ženskoj populaciji, kao i da se ovakvim redovnim pregledima mamografijom kod žena od 50 do 69 godina sprečavaju komplikacije i omogućava očuvanje kvaliteta života. Istakla je da je formula za rano otkrivanje raka dojke skrining jednom u dve godine.

Mamograf se iz Takovske seli u Barajevo, gde će biti pet do sedam dana, a zatim ide u Sopot. Nakon Sopota, mobilni mamograf odlazi iz Beograda u druge opštine.

„Ovim mobilnim mamografom dosad je pregledano 12.800 žena, potvrđeno je 35 karcinoma bez Beograda. Ovo je jedna dobra preventivna mera u smislu ranog otkrivanja raka“, rekla je dr Jovanović.

Celo gostovanje dr Verice Jovanović možete pogledati u videu na početku teksta.

(RTS)


Ostavite komentar