Muzej automobila ostao bez adrese, gradske vlasti obećavaju da će pronaći adekvatan prostor

Ovo je trenutak kada automobil iz filma Maratonci trče počasni krug zauvek napušta Muzej automobila u Ulici Majke Jevrosime 30. Eksponati, jedan po jedan, sele se u privatne garaže širom Beograda, jer je zgrada muzeja na osnovu Zakona o restituciji vraćena vlasnicima, a oldtajmeri nemaju novi dom.

„Ovaj objekat je oduzet vlasnicima 1944. godine i vlasnici su pokrenuli restituciju koja je trajala nekih pet godina i njima je to vraćeno. Njima to i pripada tu, to nije nikakav problem, ali problem sa muzejem je nastao što grad kao osnivač nije dao ni alternativno rešenje gde će da se zbirka, muzejska građa, arhiva, bliblioteka skloni“, objašnjava direktor i vlasnik Muzeja automobila Bogdan Petković.

Zgrada koju je do sad koristio Muzej automobila izgrađena je 1929. godine, kao prva javna garaža u centru grada, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog. Garaža je 65 godina kasnije pretvorena u muzej.

Osnovali su ga Skupština grada Beograd i nekadašnji ministar kulture Bratislav Petković, inače kolekcionar i vlasnik zbirke istorijski značajnih automobila i arhivske građe o razvoju automobilizma u Srbiji. Zbirka sadrži pedeset vozila, između ostalog, automobile Josipa Broza Tita, Zorana Đinđića. Najstariji oldtajmer ima 127 godina.

„Što se tiče same kolekcije, ona predstavlja tu vrstu idelanog presak automobila koji su voženi na ovim prostorima, maltene od prvog automobila pa do nekih osamdesetih godina 20. veka. Tu ćete naći kraljevske, predsedničke limuzine, automobile pod znacima navoda običnih ljudi“, ističe kustos Muzeja automobila Marko Miljković.

Muzej je za 30 godina posetilo nešto manje od milion ljidi. Osim oldtajmera, poseduje bogatu dokumentaciju, opremu i eksponate-vitrinu sa ličnim stvarima Sretena Kostića, prvog srpskog šofera, koji je vozio kralja Petra, farove automobila u kojem je ubijen kralj Aleksandar, prve saobraćajne propise i zakone, postere, vozačke dozvole, registarske tablice.

Traži se nova lokacija za muzej

Ovde se nalazila i bilioteka sa više od hiljadu naslova. Od gradskih vlasti nam je stiglo saopštenje da je Grad tražio da se postupak iseljenja odloži, ali to nije prihvaćeno.

U saopštenju stoji da je još pre četiri godine odlučeno da se poslovni prostor ispod Brankovog mosta, po odluci Vlade, nakon potpune rekonstrukcije, dodeli Muzjeu automobila.

Međutim, početkom 2022. stručnjaci su zaključili da iz bezbednosnih, urbanističkih i građevinsko-arhitektonskih problema, to nije moguće. Iz Grada poručuju da će u narednom periodu rešiti nasleđeni višedecenijski problem prostora Muzeja automobila.

(RTS)


Ostavite komentar