MUP upozorava štabove na moguće obilne padavina danas i sutra

Republički hidrometeorološki zavod najavio je narandžasto upozorenje na grmljavinske nepogode sa pljuskovima danas poslepodne i uveče, za područje Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Crveni meteo-alarm, najavljen je sutra za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski upravni okrug, dok se u svim ostalim upravnim okruzima predviđa narandžasti meteoalarm.

Kako se prognozira, sutra će doći do pojave intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za kratko vreme, 20 litara po metru kvadratnom u periodu do tri časa, krupnog grada (prečnika 5 cm) i olujnog vetra u oblasti najjačih oblačnih razvoja.

S obzirom na najavljenu prognozu vremena, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava i poteškoća u urbanim sredinama, saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, pojave vatre i problema u telekomunikacijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova napominje da ovakve vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Apeluje na građane da budu oprezni i da prate najave i instrukcije RHMZ-a i ostalih nadležnih organa.

 

(RTS)