MUP: Srpska policija prema iregularnim migrantima postupa humano i u skladu sa zakonom

U saopštenju, izdatom povodom snimaka koji su objavljeni u pojedinim medijima u vezi sa postupanjem prema iregularnim migrantima, navodi se da naša zemlja od početka migrantske krize radi na suzbijanju iregularnih migracija, uz apsolutno poštovanje ljudskih prava, što je i prepoznato od strane međunarodne zajednice.

„U vezi sa spornim snimkom, naglašavamo da je Uprava granične policije dobila zahtev od graničnih organa Severne Makedonije za izjašnjenje u vezi sa dva događaja u selu Lojane na teritoriji Severne Makedonije, gde su tokom noći i prepodneva tog dana zatečene dve grupe iregularnih migranata, koji su tvrdili da su ih srpski policajci navodno tukli, puštali službene pse na njih koji su ih izujedali, nakon čega su ih skinuli u donji veš i primorali da se pešice vrate u Severnu Makedoniju“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ukazuju da je srpska policija odmah po prijemu zahteva izvršila provere u Regionalnom centru granične policije prema Severnoj Makedoniji i utvrdila da u to vreme na navedenom području nije ni bilo naših policijskih patrola.

„Naglašavamo da Uprava granične policije u obavljanju poslova nadzora državne granice ne koristi službene pse niti ih uopšte poseduje u okviru svoje organizacione jedinice, a da u vezi sa spornim događajima nema potvrde da su se desili na teritoriji Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Ukazuju da je u vezi sa ovim navodnim događajima, Uprava granične policije zatražila je dodatne informacije od nadležnih organa Severne Makedonije.

Podsećaju da od 13. januara 2023. godine, nadzor državne granice između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije pripadnici Uprave granične policije vrše uz pomoć policijskih službenika Austrije i Mađarske, a u okviru memoranduma o trilateralnoj saradnji.

„Ističemo da pripadnici austrijske i mađarske policije do sada nisu prijavili nijedan incident niti zloupotrebe od strane srpske granične policije na poslovima nadzora državne granice“, navodi se u saopštenju MUP-a.

(RTS)


Ostavite komentar