Mladenovčani kažu da konačno udišu čist vazduh, šta se promenilo

Nekoliko dana pošto je Štab za vanredne situacije u Mladenovcu uručio naredbu o hitnom obustavljanju proizvodnje firmama koje posluju u okviru bivše firme „Petar Drapšin“, zvanična merenja kvaliteta vazduha pokazivala su da je kvalitet vazduha dobar.

Mladenovčani kažu da posle dugo vremena udišu čist vazduh. Posle brojnih pritužbi građana, Sekretarijat za zaštitu životne sredine naložio je specijalna merenja zagađenosti, pet dana, 24 sata na nepoznatoj lokaciji. Aparati su postavljeni, ali obustavljena je i proizvodnja.

„Tako da sad nisam siguran da li ima smisla uraditi to ciljano merenje, jer građani se više ne žale, dakle to ciljano merenje je trebalo uraditi odmah kada su građani počeli da se žale, kao što je gradska sekretarka rekla nenajavljeno, na lokaciji na kojoj nije otkrivena i jednostavno te podatke koji bi na taj način bili prikupljeni bi trebalo uvesti kao dokazni materijal u neki eventualni pravni postupak protiv vlasnika fabrike“, navodi Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Isparenja, zbog kojih su žitelji otežano disali, više nema. To pokazuju podaci sa merne stanice. Kako bi se utvrdilo koje su to čestice u vazduhu izazivale iritaciju kod Mladenovčana – biće potrebne dodatne analize.

„To je neka vrsta forenzike, ono što gledamo u kriminalističkim filmovima, dakle mi ne možemo sad da utvrdimo šta se događalo pre mesec dana ukoliko nismo merili u tom periodu kada se to događalo. Očigledno nismo, možemo koristiti samo ove podatke sa mernih mesta koja su bila tada operativna i ti podaci pokazuju da je bilo određenih skokova. Ali ti podaci pokazuju da je bilo samo skokova suspendovanih čestica, nemamo informaciju o tome šta su te suspendovane čestice nosile“, kaže Lekić.

Suspendovane čestice ne izazivaju iritaciju, već ono što one nose kroz vazduh, kažu stručnjaci. Zato će možda biti potrebno da se sazna šta se u postrojenjima spaljivalo. Inače, na teritoriji Mesne zajednice Drapšin proglašena je vanredna situacija još 2. novembra. Na pitanje do kada će trajati i šte je potrebno da bi se ova odluka ukinula, Opština Mladenovac nije odgovorila.

(RTS)


Ostavite komentar